Güncelleme Tarihi:
Güney Kore televizyonları tarafından canlı yayınlanan oylamada parlamentodaki 300 milletvekilinden 234'ü Park'ın görevden alınması için oy kullandı.
56 milletvekili ise Park'ın görevden azledilmemesi yönünde oyunu verdi. Ancak kararın Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanması gerekiyor.
PARK KARARI KABUL ETTİ
Güney Kore haber ajansı Yonhap'a göre Park "Parlamentonun sesini güçlü bir şekilde kabul ediyorum ve samimi olarak devam eden bu kaosun sonlanmasını istiyorum" dedi.
Kabine üyeleri ile yaptığı toplantıda konuşan Park, kabinenin Başbakan ile birlikte çalışmasını isteyerek 'güvenlik ve ekonomi alanlarında güç boşluğu oluşmasının engellenmesini' talep etti. Görevden alınması yönündeki parlamento kararını temyize götürebileceğini de söyleyen Park 'ihmali' nedeniyle Güney Kore halkından bir kez daha özür diledi.
Park Geun-hye ülkesinde haftalardır süren siyasi krizin ardından canlı yayında istifa edeceğini bildirmişti. Normalde 2018'de tamamlanacak görev süresinin sonuna kadar beklemeyecağini açıklayan Park, meclisin iktidarın güven içinde devredilmesi için bir planla gelmesi durumunda istifa edeceğini söylemişti.
EYLEMLER TARİHE GEÇTİ
Devlet Başkanı Park'ı istifaya zorlamak için beş hafta hafta önce başlayan protestolar, 1980'li yılların demokrasi yanlısı gösterilerinden bu yana en geniş katılımlı eylemler olarak tarihe geçti.
Park'ın, eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandala tepki yağmıştı. Başkent Seul'de bir aydan falza süre boyunca her Cumartesi yüz binlerin katıldığı protesto gösterileri düzenlendi.