Güneş Sistemi dışında en küçük gezegen

Güncelleme Tarihi:

Güneş Sistemi dışında en küçük gezegen
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 11:54

Gökbilimciler, Güneş Sistemi dışında şimdiye kadar gözlenen en küçük gezegeni (dış gezegen) keşfettiler.

Normal bir yıldız etrafında dönen ve Dünya'nın yaklaşık üç katı büyüklüğünde olan bu dış gezegenin ortaya çıkarılması, kütlesi Dünya'ya yakın bir gezegenin Güneş Sistemi dışında keşfi araştırmaları açısından büyük önem taşıyor. Bu araştırmalar, yaşama ev sahipliği eden başka dünyalar bulmak açısından yaşamsal görülüyor.

Şimdiye dek gözlenen en küçük dış gezegen, çok düşük kütleli bir "sönük yıldız" veya kahverengi cücenin yörüngesinde dönüyor. Astronomlar, "çekimsel mikro mercek" denilen yöntemle keşfettikleri yeni gezegene "MOA-2007-BLG-192Lb" adını verdiler.

Bazı araştırmacılar, keşfedilen gezegenin kalın bir atmosferi, hatta yüzeyinde sıvı halde okyanusları bile olabileceğini ileri sürerken, gezegenin iç ısısının yüzeyini ısıtıyor olabileceği düşünülüyor.

Yıldızı veya kahverengi cücesi etrafında Venüs'ünkine benzer açıyla dönen gezegenin yıldızının Güneş'ten 3 bin ila bir milyon kez zayıf olduğu, bu nedenle de gezegenin atmosferinin Plüton'dan daha soğuk olduğu sanılıyor.

MOA-2007-BLG-192Lb, Yeni Zelanda'nın Mount John Gözlemevindeki yeni MOA-II teleskobuyla keşfedildi.
NASA'nın 2013'te uzaya göndermeyi planladığı James Webb uzay teleskobu, Güneş yakınlığında düşük kütleli yıldızların yörüngesindeki Dünya büyüklüğündeki gezegenlerde yaşam işaretlerini araştırmada büyük kolaylık sağlayacak.

Astronomlar, daha önce Güneş Sistemi dışında gezegenler keşfetmişler, ancak bu dış gezegenlerin kütlelerinin Dünya'nınkinden çok daha büyük olduğu biliniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!