Güncelleme Tarihi:
ABD’nin başkenti Washington’daki düşünce kuruluşlarından Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD), ABD Kongresi’nde "Temmuz 2016 Darbe Girişiminin Ardından Türkiye’deki Amerikan Askeri Varlığının Yeniden Değerlendirilmesi” başlıklı bir panel düzenleyerek, İncirlik Üssü’ne bölgede alternatif bulunması için hazırlanan bir rapor sundu. Panelde kısa vadede Güney Kıbrıs’taki RAF Akrotiri ve Ürdün’deki Muvaffak Salti hava üslerinin hava saldırıları, istihbarat ve gözlem uçuşları ve ikmal görevleri için İncirlik’in yerini alabileceği dile getirilirken, 15 Temmuz Darbe girişimi de yorumlandı.
Mart ayına kadar ABD Avrupa Kuvvetleri EUCOM’un üç yıl boyunca komutanlığını yürüten emekli Orgeneral Philip Breedlove ve eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin 2005-2009 arası ulusal güvenlik danışmanlığını üstlenen, FDD uzmanı John Hannah ile birlikte salondaki Kongre danışmanlarına raporu değerlendiren ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi (2003-2005) Eric Edelman, soru üzerine 15 Temmuz darbe girşimi için şöyle dedi: “Gülen Hareketi mensupları ya da harekete sempatisi olanların bu darbe girişiminin parçası oldukları tartışılmaz. Ancak bunu söylemekle birlikte Gülen Hareketi’nin erişiminin bir şekilde tüm general kadrosunun yüzde 40’ına ulaştığına inanmak da güç.” Edelman, Türkiye’nin bölünmüş bir toplum olduğunu ve şu anda darbe girişimine karşı “suni bir birlik” sağlanmış olsa da bu durumun uzun sürmeyeceğini savunarak, Türk Ordusu’nun da derin bir bölünme yaşadığını ifade etti. Edelman, “Darbe girişiminden önce Gülencilerin subaylara yönelik tüm o düzmece yargılamalardaki (Balyoz Davası’nı kast ediyor) rolü nedeniyle Gülencilere karşı dolu olan ordunun bazı unsurları Gülenciler’den ziyade hükümetin yanında durmaya karar verdiler. Mevcut hükümete karşı dolu olan diğer subaylar ise Gülencilerle ortak hareket ettiler, en azından elverişli bir ortaklığa izin verdiler” dedi.
BU TARTIŞMA YANLIŞ KANIYI GİDERİR
Edelman, İncirlik Üssü’ne bölgede alternatif arayan bir çalışma yaparken Pentagon’da böyle bir plan olmadığına mı inandıkları yönündeki bir soruya ise Savunma Bakanlığı’nda görev yaptığı dönem bu tür planları her zaman yaptıklarını ve Pentagon’un da böyle bir planının olduğunu düşündüğünü belirtip “Ama eğer alternatiflere dair kamuoyu önünde bir tartışma yaşanırsa Türkiye’de oluşan ABD’nin bir B planı olmadığına dair yanlış kanının da giderileceğini düşündük” dedi. Breedlove da, "Suriye'de yaşananlar, Türkiye'nin hayati derecedeki stratejik önemini hepimize bir kez daha gösterdi" diyerek, Türkiye ile ABD arasındaki askerden askere ilişkilerin hayati önem taşıdığını vurguladı. Breedlove, İncirlik Üssü'nün de bu nedenle ABD için hâlâ vazgeçilmez olduğuna dikkati çekti.