Güncelleme Tarihi:
Simon Tisdall, köşe yazısında Bush Yönetiminin Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik bir askeri müdahalesini önlemeye çalıştığını belirtti. Tisdall, Türkiye’nin bu yöndeki bir müdahalenin “felaket” sonuçlarının olacağı görüşünü dile getirirken müdahalenin Bağdat’ta güvenlik sağlanması için yapılan hamle için tehdit oluşturduğunu ve Irak’ın parçalanmaması için verilen mücadelede üçüncü bir cephenin açılmasına neden olabileceğini öne sürdü. Tisdall şöyle devam etti:
“Üst düzey Bush Yönetimi yetkilileri, son günlerde Türkiye’ye, ABD kuvvetlerinin Kandil dağlarında ve Irak-İran-Türkiye sınırında güvenli barınma bulan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) gerillalarını yok etmek için çabalarını yoğunlaştıracakları güvencesini verdiler.”
ABD HAREKETE GEÇMEZSE TÜRKİYE KARŞI SALDIRIYA HAZIR
Ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, milletvekilleri, askeri komutanlar ve diplomatlarının 3 bin 800 PKK’lının Güneydoğu'ya saldırmaya hazırlandığını, Amerikalıların harekete geçmemesi halinde Türkiye’nin karşı saldırıya geçmeye hazır olduğunu söylediklerini belirten Tisdall, Dışişleri Bakanı Gül’ün, “Gerekeni yapacağız. Hiçbir şeyi dışlamıyoruz” yolundaki sözlerine dikkat çekti.
GÜL: SONUNA KADAR BEKLEYEMEYİZ
Tisdall’a konuşan Abdullah Gül ayrıca, “Birçok defa Amerikalılara ‘varsayalım ki Meksika’da Amerika’ya saldıran bir terör örgütü var. Ne yaparsınız?’ dedim. Umutluyuz. Büyük beklentilerimiz var ama sonuna kadar bekleyemeyiz” diye konuştu.
Simon Tisdall, Türk kaynaklarının, özel kuvvetlerin Kuzey Irak’ta “sıcak takip” operasyonlarını yaptıklarını söylediklerini belirtti. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki son büyük operasyonun 10 yıl önce gerçekleştiğini kaydeden Tisdall, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki haftalarda bir müdahale, ABD’nin 2003 yılında Irak’ı kontrol altına almasından bu yana ilk müdahale olur ve Türk kuvvetleri ile Irak Kürt güçleri ve ABD müttefikleri arasında doğrudan çatışma riskini içerir.”
GERİLİMİN DİĞER FAKTÖRLERİ
The Guardian’ın köşe yazarı Türkiye ile ABD arasındaki gerilime diğer başka faktörlerin de katkıda bulunduğunu belirterek bu unsurları söyle sıraladı:
“-ABD’nin Kuzey Irak’taki çifte oyun oynadığı yolundaki kesin inanç. Yetkililer, CIA’nın gizli bir biçimde İran’da üstlenmiş PKK’nın yan kuruluşunu finanse ettiğini ve silahlandırdığını söylüyorlar.
-ABD’nin petrol zengini Kerkük’de referandum düzenleme planını kabul etmesi.
-ABD Kongresi’nin 1915 yılındaki Ermenilere yönelik ‘soykırım’dan sorumlu tutan bir karar tasarısını oylama planları.
-2003 yılından beri Türkiye’deki rekor düzeydeki ABD karşıtlığı.”
Simon Tisdall, analistlere de dayanarak şimdiye kadar Irak’ın en istikrarlı bölgesi olan Kuzey Irak’ta şiddet tırmanmasının ABD’nin Irak planının alabora olmasına neden olabileceğini yazdı.
Ancak Türkiye’deki seçimler nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üzerindeki baskıların arttığına dikkat çeken Tisdall, Erdoğan’ın muhafazakarlar ve milliyetçilerce Washington’a karşı koymamakla suçlandığını kaydetti.
AKP milletvekili Ali Rıza Alaboyun’un “Askerlerimizi öldürüyorlar? Eğer hükümetin üzerindeki kamuoyu baskısı artarsa, elbette ki müdahale etme zorunda kalacağız” sözlerine de yer veren Tisdall, ABD’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston’un “Bir Türk sınır ötesi harekatı için potansiyelin artmakta olduğu”nu kabul ettiğini belirtti.