Grafiklerle AB'nin göçmen krizi

Güncelleme Tarihi:

Grafiklerle ABnin göçmen krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 14:43

2015 yılında binlerce mülteci ve göçmen Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaştı.

Haberin Devamı

Grafiklerle ABnin göçmen krizi


Sayıları hızla artan ve büyük kısmı Suriye'deki savaştan kaçan mültecilerden oluşan göçmenler, Avrupa Birliği içerisinde büyük bir krize yol açarken, AB üyesi ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar da giderek derinleşti.

Göçün boyutları ne düzeyde?

Şu ana kadar sadece bu yıl 750 binden fazla kişinin deniz yoluyla Avrupa'ya ulaştığı tahmin ediliyor. Ancak verileri toplayan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) birçok kişinin de sınırları fark edilmeden geçtiğini hatırlatıyor.

Toplam göçmen sayısını anlamak için sıkça kullanılan bir yöntem de iltica başvurularını takip etmek. Her ne kadar Avrupa ülkelerine gelen herkes iltica başvurusu yapmasa da, AB istatistik birimi Eurostat verilerine göre şu ana kadar 700 binin üzerinde kişi bu yolu tercih etmiş durumda.

Almanya, Avrupa'ya gelen göçmenlerin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Ekim itibarıyla bu yıl 331 binin üzerinde iltica başvurusu alan Almanya, AB genelinde başı çekiyor.

Giderek artan sayıda göçmenin Balkan ülkeleri üzerinden Avrupa'ya gitmesi üzerine listede ikinci sıraya Macaristan yükselmiş durumda. Macaristan'da yapılan iltica başvuruları Ağustos ayı itibarıyla 143 bin 70'e ulaşmış durumda.
Â
Grafiklerle ABnin göçmen krizi

Haberin Devamı

Her ne kadar Almanya en çok başvurunun yapıldığı ülke olsa da, özellikle yaz aylarında Macaristan'daki iltica başvurularının hızla artmasıyla ülkede kişi başına düşen iltica başvurusu sayısı AB liderliğine yükselmiş durumda. 

Macaristan'da yılın ilk 6 ayında her 100 bin kişi için bin 450 iltica başvurusu yapıldı. Almanya'da bu sayı 323 seviyesindeyken İngiltere'de ise 30'la sınırlı.

Grafiklerle ABnin göçmen krizi


Göçmenler hangi ülkelerden geliyor?


Suriye'deki iç savaş, göçün ana nedeni olmaya devam ediyor. Ancak Afganistan'da şiddetin tırmanması ve Eritre'deki insan hakları ihlalleri de göçün tetikleyicileri arasında. Kosova'daki ekonomik kriz nedeniyle bu ülke de Avrupa'ya en çok göçmen gönderen ülkeler arasında.

Grafiklerle ABnin göçmen krizi


İltica taleplerinin kabulü

Her ne kadar yüz binlerce kişi iltica başvurusunda bulunsa da başvuruları kabul edilenlerin sayısı çok daha az.

2014 yılında AB ülkeleri sadece 184 bin 665 kişinin iltica talebini kabul etti. 2014'teki başvuru sayısı 570 binin üzerindeydi.

Haberin Devamı

Grafiklerle ABnin göçmen krizi


İngiltere'de Haziran 2014 - Haziran 2015 döneminde 25 bin iltica başvurusu alındı. Bu başvuruların büyük kısmı reddedilirken, 2014'teki başvuruların yüzde 60'ına olumsuz yanıt verildi. 

Aynı dönem içerisinde İngiltere'de iltica başvurusu yapmış olan 6 bin 788 kişi ya ülkeden sınır dışı edildiler ya da kendi istekleriyle İngiltere'yi terk ettiler.

Avrupa'ya nasıl geliyorlar? 

AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kuruluşu Frontex, göçmenlerin kullandığı farklı rotaları takip ediyor ve bu yıl içerisinde AB ülkelerine ulaşan kişi sayısının 710 bin üzerinde olduğunu tahmin ediyor.
Â
Grafiklerle ABnin göçmen krizi

Haberin Devamı

Yunanistan'a gitmeyi hedefleyenlerin büyük kısmı, Türkiye'den ahşap tekne ya da şişme botlarla açılarak Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyor.
Libya'dan İtalya'ya yapılan yolculuk ise daha tehlikeli. Uluslararası Göç Örgütü bu yıl içerisinde Libya - İtalya rotasını kullanmak isteyen 2 bin 800 'den fazla göçmenin hayatını kaybettiğini belirtiyor. 

Akdeniz'deki toplam ölümler ise bu yıl 3 bin 406'ya ulaşmış durumda.

Grafiklerle ABnin göçmen krizi

Â
Grafiklerle ABnin göçmen krizi

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!