Gözleri kapalı çıkacaklar

Güncelleme Tarihi:

Gözleri kapalı çıkacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2010 00:00

Şili’de iki aydan uzun süredir altın ve bakır madeninde mahsur kalan 33 işçinin çıkarılmasına bir aksilik olmazsa yarın başlanıyor. Mühendisler 622 metrelik kurtarma kuyusunda son teknik düzenlemeleri yapıyor. Madenciler tek tek, kapsülde 2 saatte yukarı çekilecek. Plana göre, cuma günü hepsi kurtarılmış olacak. Uzun süredir karanlıkta yaşayan madencilerin, ışıktan etkilenmemeleri için gözleri kapatılacak.

Haberin Devamı

KUTLAMA İÇİN TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

DÜNYANIN en karmaşık kurtarma operasyonu ve en şaşırtıcı kurtuluş öyküsü için artık saatler sayılıyor. Şili’nin kuzeyindeki Copiago kenti yakınlarında 5 Ağustos’tan beri kurtarılmayı bekleyen 33 madenci muhtemelen yarın 622 metrelik kurtarma kuyusundan omuz genişliğinde kapsülle tek tek yukarı çekilecek.
Maden Bakanı Laurence Golborne, kurtarma ekibinin tünelin en az 96 metresinin çelik borularla desteklenmesine karar vermesi nedeniyle madencilerin çıkarılmasına bugün değil yarın başlanacağını söyledi. Çelik boruların nedeni kuyu kenarındaki kayaların yerlerinden çıkıp “Zümrüdüanka Kuşu” adı verilen 4 metre boyunda çıkış kapsülünün üstüne düşmesini ve kurtarma işleminin durmasını önlemek. Kuyudaki bu işlemden sonra özel kaçış kapsülleriyle test seferleri yapılacak. Metalden yapılan çıkış kapsülüyle 622 metrelik kuyudan her bir madencinin çıkışı 1.5-2 saat sürecek. “Zümrüdüanka Kuşu”, 71 santim çapındaki kurtarma kuyusunun kıvrımlarında 350 dereceyle 10-12 kez dönecek.
Kapsül için özel diyet
Bir grup işçi sabah 8’den akşam 4’e, diğeri akşam 4’ten geceyarısına, diğer grup da geceyarısından sabah 8’e kadar süren vardiyalarla kurtarılacak. Her şey yolunda giderse cuma günü işçilerin hepsi çıkarılmış olacak. Yeraltında en uzun süre kalma rekoru kıran madenciler 53 santimlik kapsüle sığmak için iki ay diyet ve egzersiz yaptı. Madenciler özel bir sıvı diyetine başladı. Bunda amaç kapsüle kusmalarını önlemek. Ayrıca son günlerde sadece NASA’nın hazırladığı gıda ve tuzlu su solüsyonu ve aspirin verildi. Böylece tromboz, yüksek tansiyon gibi risk faktörlerinin bertaraf edilmesi amaçlandı. Kurtarma işleminden önce iki kurtarma görevlisi aşağıya inip, madencileri hazırlayacak.
İşçiler dünya rekorunu kırmak için en son çıkmak isterken yönetim, madenden ilk olarak psikolojik olarak en istikrarlı ve deneyimli madencilerin çıkmasını uygun buldu. İkinci çıkacak grup kalp ve tansiyon problemi olanlardan oluşuyor. En sona ise en sağlıklı olanlar bırakıldı. Madenciler kapsüllerden gözleri kapalı çıkacak. Uzun süre karanlıkta kaldıkları için gözlerinde hasar meydana gelmemesi için çıkışta hemen özel gözlük takacaklar. Maden yakınında kurulan saha hastanesinde astronotlara uygulanan tıbbi kontrollerden geçtikten sonra biraz aileleriyle hasret giderip Copiago kentinde başka bir hastaneye götürülecekler. 33 işçi, bir oturma odası büyüklüğünde bir sığınakta 5 Ağustos’tan bu yana mahsur kalmıştı. 22 Ağustos’ta öldükleri sanılırken, madene inen bir matkap ucuna “Yaşıyoruz ve kurtarılmayı bekliyoruz” notu iliştirince yaşadıkları anlaşılmıştı.
610 metreye başarıyla inildi
Kurtarma ekibinin başında bulunan Andre Sougarett, deneme için kapsülün 610 metreye sorunsuz indirildiğini duyurdu. Madencilerin plansız biçimde kapsüle atlama ihtimali nedeniyle kuyunun dibine kadar indirmediklerini belirten Madencilik Bakanı Laurence Golborne, “Deneme o kadar başarılı oldu ki kuyudan toz bile çıkmadı” dedi.

Haberin Devamı

Gözleri kapalı çıkacaklar

Haberin Devamı

Kahraman mühendis

ŞİLİLİ madencilerin çıkacağı kuyuyu açan Amerikalı mühendis Jeff Hart ülkenin kahramanı oldu.
Kurtarma çalışmaları için Afganis-tan’daki görevinden acilen çağrılan Hart, 33 gün boyunca sondaj aletinin başında bizzat çalıştı.
Sığınağın duvarının delindiği, madencilere ulaşıldığı anı ilk yaşayan da o oldu.
Kuyu uzmanı
40 yaşındaki Jeff Hart’ın Afganistan’daki görevi Amerikan ordusu için su kuyuları kazmaktı. Hart’ın çağrılmasının nedeni ise B planında kullanılacak T-130 sondaj aletini dünyada en iyi kullanan kişi olmasıydı. Hart olmasaydı işçiler en az iki ay daha mahsur kalacaktı.

‘İki kapsül delikten büyük’

ALMAN Bild Gazetesi ise kurtarma operasyonunun madencileri kurtarmak için yapılan üç kapsülden ikisinin delikten büyük olması nedeniyle sadece biri kullanılabileceğini yazdı. Bild Gazetesi, kurtarma tünelinde önceden hesaplanamayan bir kavis yüzünden kurtarma işleminde zorluklar yaşanabileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Aileler heyecan içinde

ŞİLİ’de madenin yanında mahsur işçilerin yakınlarının haftalardır beklediği “Umut Kampı”nda bayram var. Kamp yerine palyaçolar geldi, çocuklar koşuşturuyor. Sevgililer ve eşler ise saçlarını yaptırıp güzelleşiyor. Bir madenci Bolivyalı olduğu için Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de Şilili mevkidaşı Sebastian Pinera ile karşılamada bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!