Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2009 00:00
Tükenmez kalemler uçan mürekkeple dolduruldu, oylar boş çıktı.
Devrim muhafızları bazı bölgelerde sandıkları değiştirdi.
Ahmedinejad dışındaki adayların temsilcileri sandıklardan uzaklaştırıldı.Reformcu gençler ayaklandı, Tahran sokaklarında polisle çatıştı.
TAHRAN'DA AYAKLANMA
KADINLAR SEÇİM SANDIKLARINA KOŞTU
İŞTE AMERİKA'DAKİ İRANLILAR'IN DURUMU
İRAN’daki seçimleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yüzde 62.6’lık oy oranıyla kazandığı açıklandı. Son başbakan ve reform yanlısı ılımlı aday Mir Hüseyin Musevi, resmi sonuçlara göre oyların sadece yüzde 33.7’sini alabildi. Muhafazakár Muhsin Rızai yüzde 1.7, reformcu din adamı Mehdi Kerrubi ise yüzde 0.8’de kaldı. İran hile iddialarıyla çalkalanıyor. İşte iddialardan bazıları:
Şebekeler kesildi
Ahmedinejad, oy sayımı sırasında resmi kanalları kullandı. Diğer adaylar ise kısıtlı sayıdaki sandıkta bulunan temsilcilerinden SMS ile haber aldılar. Bu sırada telefon şebekeleri kesildi, bilgi akışı durdu. Dün de Google dahil olmak üzere birçok internet sitesine ulaşılamadı. Bunun, interneti çok iyi kullanan Musevi kampanyasının protesto
gösterileri organize etmesini engelleme amacı taşıdığı iddia edildi.
Sandıklar değişti
Uluslararası gözlemcilere zaten izin verilmemişti. Ancak Ahmedinejad dışındaki adayların temsilcilerinin de birçok sandıktan uzaklaştırılması tepki çekti.
Daha önceki bütün seçimlerde sonuçlar il il açıklanırdı. Bu kez topluca açıklandı. Üstelik 4 saat içinde 20 milyon oy açıklanırken, sonraki saatlerde ağır ağır yapılan açıklamalar oy oranını hiç değiştirmedi.
Bir iddia da, Devrim Muhafızları’nın bazı bölgelerde sandıkları değiştirdiği yönünde.
Pusulalar gecikti50 milyon oy pusulasının tükendiği söylendi, yenilerinin gelmesi saatler sürdü, birçok İranlı oy kullanmaktan vazgeçip evine döndü.
Bir iddiaya göre, Musevi yandaşlarının çoğunlukta olduğu bazı bölgelerde, sandık başındaki tükenmez kalemler kaybolan mürekkeple dolduruldu. Bu yüzden çok fazla boş oy çıktı.
Hemşehrileri yeterdi
Hile yapıldığına dair en önemli kanıtlardan biri, Kerrubi’nin oyların yüzde 1’ini bile alamaması. Loristan bölgesi kökenli saygın din adamının, sırf hemşehri oylarıyla bile yüzde 10’lara ulaşması bekleniyordu.
Polise dayak
Polis, dün göstericilere copla müdahale etti. Bir polis memuru, bir göstericiye tekme atarken, "Dansetme ve bağırma zamanı bitti. Burada kalırsanız bacaklarınızı kıracağız" diyordu. Tahran’ın Valiasr Meydanı’ndaki Musevi yandaşları bir polis memurunu dövdü. Akşama doğru robokop polisleri herkesi coplamaya başladı. Bunun üzerine bazı göstericiler barikatlar kurdu, araba lastikleri motosikletler, çöp kutuları ve bir otobüs ateşe verildi. Polis ilerleyen saatlerde gözyaşartıcı gazla müdahale etti.
ABD: Patlamaya hazır bomba gibiAmerikan stratejik istihbarat kuruluşu Stratfor, İran’daki durumu, "patlamaya hazır bomba gibi" ifadesiyle özetledi. Tahran’da olaylardan korkan halk, dün işe gitmeyince devlet daireleri izinli sayıldı. Musevi yanlısı olduğu bilinen akademisyenler nedeniyle üniversiteler de iki gün tatil edildi. Daha önce, "Kadife devrim girişimi olursa ezeriz" diyen Devrim Muhafızları, protestoların tırmanması ihtimaline karşı tetikte.
Kahrolsun cüce kahrolsun diktatör AllahüekberTüm iletişim yollarının kesilmesi yüzünden, seçimlerde hile yapıldığı iddialarından geç haberdar olan Musevi taraftarları Tahran’ın Vanak Meydanı’nda toplanarak, "Diktatöre ölüm" sloganları attı. İçişleri Bakanlığı önündeki bir başka grup, "Kahrolsun cüce, kahrolsun diktatör, Allahüekber", "Biz de İranlıyız", "Musevi başkanımız, oylarımızı kurtar" diye bağırdı.
Kerrubi: Kabul edilemez
Devrim Muhafızları’na bağlı askerler ve İran polisi, Musevi’nin karargahını kuşattılar. Devrim Muhafızları’na komuta eden ve ülkenin en güçlü yetkilisi olan dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yazdığı şikáyet mektubuna cevap alamayan Musevi, şahsen görüşmeye gitti. Randevu talebi reddedilince, kaybeden diğer iki aday ile temas kurdu. Kerrubi de, "Sonuçlar gayrimeşrudur ve kabul edilemez" diyerek Musevi’ye destek verdi.
Musevi örtüsüBaşörtüsünü "gevşek" bağlayan kadınların çoğu "ılımlı" Musevi’yi, kara çarşaflılar ise Ahmedinejad’ı seçti.