Gorbi son yoldaşını, ‘Raya’sını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Gorbi son yoldaşını, ‘Raya’sını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dağılan Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un kan kanseri ile mücadele eden eşi Rais Gorbaçov dün sabah öldü. Gorbaçov Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, 67 yaşındaki Bayan Gorbaçov, tedavi gördüğü Almanya'nın Münster kentindeki hastanede öldü. Raisa Gorbaçov, Nazım Hikmet'in yattığı Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'nda defnedilecek.

Bayan Gorbaçov'a 25 Temmuz'dan bu yana kemoterapi uygulayan ve ilik nakli planlayan Münster Üniversite Hastanesi Sözcüsü Jutta Reising, ‘Raisa Gorbaçov iyileşme belirtileri göstermiş, ancak son günlerde ağırlaşmıştı. Dolaşım ve iç organlarının iflası nedeniyle yaşama veda etti. Bayan Gorbaçov’un son anlarında eşinin yanında olup olmadığını bilmiyorum' açıklamasını yaptı.

İddialı, alımlı, moda tutkusuyla, meslek sahibi olmasıyla sivrilen Raisa Gorbaçov Batı'nın hayranlığını kazanmıştı, ancak kendi halkı tarafından pek sevilmiyordu. Gorbaçov hatıralarında annesinin de Raisa'dan hoşlanmadığını itiraf etmişti. Sovyetler'in son lideri, ‘Raya’ dediği hayatının aşkının hem özel hayatındaki yoldaşı hem de politikadaki eşsiz desteği olduğunu sık sık yinelemişti.

KİMDİR RAİSA?

Raisa Maksimovna Titorenko 5 Ocak 1932'de Sibirya'nın Altay bölgesinde dünyaya geldi ve Gorbaçov ile Moskova Üniversitesi'nde karşılaştı. Raisa felsefe, Mihail hukuk eğitimi gördü ve Eylül 1953'te evlenip Stavropol'a yerleştiler. Stavropol ve Moskova üniversitelerinde felsefe öğreten Bayan Gorbaçov, lobi çalışmalarıyla kocasının yükselmesini sağladı. Mihail Gorbaçov'un bir numaralı danışmanı olması tepki çekti. Raisa Gorbaçov Sovyet tarihinde aktif politikaya perd arkasından katılan ilk eş ünvanını da kazandı. 1985 yılında Gorbaçov Komünist Parti Birinci Sekreteri ve Sovyetler'i bir numaralı adamı olduktan sonra Raisa görevinden ayrıldı ve hayır kurumları için çalıştı. Bayan Gorbaçov, lösemi hastalarının tedavisi için de bağış yapmıştı. 1991'de Mihail Gorbaçov'un yine taşradan gelen bi başka politikacı Boris Yeltsin tarafından ayağının kaydırılması Raisa'y yıktı ve sinir krizleri geçirdi. Yine söylentilere göre b tarihten itibaren Gorbi'nin eşi tam anlamıyla kendini toparlayamadı. Yaşama küsen Raisa'nın kan kanserine de bu tarihlerde yakalandığı söyleniyor. Gorbaço'un iktidardan düşmesi ve Sovyetler'in dağılmasından sonra Raisa'nın en öneml çalışması kitap yazması oldu. ‘Ben Umutluyum’ adlı kitapta Raisa Gorbaçov kendi dünyasını aktarıyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!