Güncelleme Tarihi:
MÜLTECİ krizini bir an önce çözmek için Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu gizlemeyen Avrupa Birliği’nden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilen göç eylem planında anlaşma sağlanması karşılığında Ankara’nın büyük önem verdiği vize muafiyetine ilişkin ‘taviz’ verilebileceğinin sinyalleri geliyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un bugün yapılacak ve Türkiye odaklı geçmesi beklenen AB Zirvesi öncesi liderlere gönderdiği mektupta, “Türkiye’yle bir anlaşma, ancak etkin bir şekilde mülteci akınını azaltırsa anlam taşır. Tavizler ancak bu hedefe ulaşılırsa haklı görülebilir” ifadelerini kullandı. Dün Türkiye ziyareti öncesinde Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da benzer nitelikte bir açıklama yaptı.
MUAFİYET SÜRECİ HIZLANABİLİR
“Sorunu çözmek için AB’nin Türkiye’ye, Türkiye’nin de durumu kontrol altına almak için AB’ye ihtiyacı olduğunu” söyleyen Timmermans şöyle devam etti: “Türkiye 1963’ten bu yana özel bir ortak ve üyeliğe aday bir ülke. Bunda yeni bir durum söz konusu değil. Bunu herhangi bir şekilde değiştirmek için hiçbir neden görmüyorum. Ancak geçmişte daha hızlı ilerlenmesi gereken konularda, özellikle iş dünyasına yönelik vize liberalizasyonu gibi ekonomik gelişme potansiyeli bulunan konularda Türkiye’yle diyaloğu yoğunlaştırmak için bir neden görüyorum” dedi. AB’nin pragmatik bir tavır sergileyeceğini, Türkiye’nin de şu ana kadar yapıcı olduğunu vurgulayan Timmermans, vize muafiyeti gibi konuların “kuralları değiştirerek ya da Türkiye’ye özel bir uygulamayla değil, aday ülkelerle olan ilişkilerde zaten elde olan imkanlarla” ele alınacağının altını çizdi. Timmersman dün temaslarda bulunmak üzere AB Genişleme Müzakereleri sorumlu üyesi Johannes Hahn ve Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos’la Ankara’ya geldi.
‘MÜLTECİ MASRAFIMIZ 11 HANELİ RAKAMA YAKLAŞIYOR’
Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun 8. Zirve Toplantısı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle yüzbinlerce kişinin öldüğünü, neredeyse nüfusun yarısı olan 12 milyonun yerinden yurdundan olduğunu söyleyerek Türkiye’deki Suriyeli sayısının 2.2 milyonu geçtiğini kaydetti. Sinirlioğlu, Suriyeli sığınmacılar için yapılan masrafın dolar bazında 11 haneli rakama (10 milyar dolar) yaklaştığını söyleyerek, buna karşılık dünyadan yarım milyar dolardan daha az bir destek aldıklarını belirtti.