Güncelleme Tarihi:
Yunanistan yargısı, şebekenin adı açıklanmayan 54 yaşındaki Yunan vatandaşı elebaşını tam 1489 yıl hapis cezasına mahkum etti.
Şebekenin diğer 22 elemanın her biri de 200 ile 300 yıl arasında değişen hapis cezaların çarptırıldı. Yasa gereği, 23 mülteci ve göçmen kaçakçısı, azami 25 yıl hapiste kaldıktan sonra tahliye edilecekler. Şebeke, Meriç nehrinden geçen mülteci ve göçmenleri TIR’lardaki özel bölmelere gizleyerek Selanik’e getiriyordu. Selanik’ten de taksilere bindirerek Makedonya sınırına naklediyordu.
Geçen şubat ayında, Rodos mahkemesi, bir Türk ve bir Suriyeli kaçakçıyı 840 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.Yunan mahkemeleri, kaçakçılara naklettikleri mülteci ve göçmen sayısına göre hapis cezaları veriyor. Nakiller sırasında ölen ya da yaralanan mülteci veya göçmen olursa, cezalar daha da artıyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında sağlanan ve 20 Mart 2016’da uygulanmaya başlanan anlaşma öncesi, günde ortalama 5-7 bin mülteci ve göçmen Ege adaları ve Meriç sınırından Yunanistan’a yasadışı yollarla giriş yapıyorlardı.
2015 başlarından Türkiye-AB anlaşması yürürlüğe girinceye kadar, 1 milyondan fazla mülteci ve göçmen Türkiye’den Yunanistan’a geçti. Bunlardan yaklaşık 950 bini Avrupa ülkelerine gitti. Aynı dönemde, göçmen kaçakçıları büyük paralar kazandı. Mülteci ve göçmenler Avrupa’ya gidebilmek için kaçakçılara kişi başı 1000-1500 Euro ödediler.
Son bir buçuk yılda ise Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci ve göçmen sayısı günde ortalama 70-80 kişiye düştü.