Göç yasası krizi

Güncelleme Tarihi:

Göç yasası krizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 00:00

Alman vatandaşlığına geçmeyi ve aile birleşimini zorlaştıran yeni göç yasası, Türk dernekleri ile Angela Merkel yönetimi arasında krize yol açtı. Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarının değiştirilmesini isteyen Türk dernekleri, Merkel yönetiminden olumsuz yanıt aldı. Türkler, Merkel’in bugünkü Uyum Zirvesi’ni boykot ediyor.

ALMANYA’da, ayrımcı olduğu gerekçesiyle son dönemde yoğun bir şekilde eleştirilen göç yasa tasarısı, Türk çatı örgütleri ile hükümet arasında ilk ciddi krize yol açtı. Yüzbinlerce üyeye sahip Türk dernekleri, cumhurbaşkanının imzasını bekleyen göç yasasında değişiklik yapılması taleplerinin hükümet tarafından geri çevrilmesi üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında bugün toplanacak "2’nci Uyum Zirvesi"ni boykot etme kararı aldı.

Alman vatandaşlığına geçmeyi ve aile birleşimini zorlaştıran yenilenmiş göç yasasının özellikle ülkede yaşayan 2.5 milyon Türk’e yönelik ayrımcı unsurlar içerdiği iddia ediliyor. Türk dernekleri, Angela Merkel’in bugün topladığı Entegrasyon Zirvesi öncesinde hükümetten Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in imzasını bekleyen bu yasanın değiştirileceğine dair söz istedi. Yanıt olumsuz oldu. Bunun üzerine zirveye davetli Almanya Türk Toplumu (TGD), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ve Almanya Türk Vatandaşları Konseyi (RTS) ortak tavır belirleyerek, "2’inci Uyum Zirvesi"ne katılmayacaklarını açıkladı. İlk Uyum Zirvesi geçen yıl Haziran ayında yapılmıştı.

ETNİK AYRIMCILIK

TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, "Hükümet kısmen Anayasa’ya, Avrupa Birliği yönergelerine ve en önemlisi de insan haklarına aykırı olan bir göç yasasında direnmesi boykot kararını almamıza neden oldu. Hükümetin dayatmacı tavrını içimize sindiremezdik" dedi.

Yabancı eş getirilmesini özellikle Türklere zorlaştıran yasa tasarısı, temel Almanca bilgisini de zorunlu kılıyor. Kenan Kolat, bununla ilgili olarak "Helga ile Horst, yabancı eşlerini buraya getirebiliyorsa, Ahmet ile Ayşe niye getiremesin" diyerek "etnik ayrımcılık" ve "çifte standart"ın söz konusu olduğunu söyledi.

Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ise "Cumhurbaşkanı imzalar imzalamaz göç yasası uygulamaya konulacaktır. Görüşmeler için önkoşul iyi bir yol değildir. Uyum diyalogla olur. Kapıları kapamakla sorun çözülmez" dedi.

Yasada neler var

Aile birleşimi zorlaşıyor Türkiye’den getirilecek eşin en az 18 yaşında olması gerekiyor. Doğuştan Alman, Türkiye’deki eşini rahatlıkla getirirken, sonradan Alman olanda ekonomik yeterlilik aranacak. Almanca bilmeyen eşlere vize verilmeyecek.

Uyum kursları Alman ve göçmenlerin eşlerinin yeteri kadar Almanca bilmemeleri durumunda uyum kursuna katılmaları zorunlu kılınıyor. Aksi halde bin Euro’ya kadar para cezası söz konusu.

Vatandaşlık sınavı Vatandaşlık sınavına giriş zorunlu, vatandaşlık kursuna katılma ise isteğe bağlı olacak. Vatandaşlığa geçebilmek için Almanya’da 8 yıl yaşama zorunluluğu vardı. Sınavı geçenler 7 yılda vatandaş olabilecek.

Almanca zorunluluğu Alman vatandaşı olmayan yabancılar, dil sınavını geçemezse oturma hakkı alamayacak. Öğretmen veya doktorlar Almanca bilmeyen bir göçmeni ’dil bilmiyor bu nedenle uyumu engelliyor’ diye ihbar edebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!