Gizli görüşme krizinde gözler Dibeybe’ye döndü

Güncelleme Tarihi:

Gizli görüşme krizinde gözler Dibeybe’ye döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 07:00

Libya ve İsrail dışişleri bakanlarının İtalya’da gerçekleştirdiği gizli görüşmenin ortaya çıkmasının ardından patlak veren krizde, eleştiri okları Libya Başbakanı Dibeybe’ye döndü. Görüşmede doğrudan sorumluluğu olduğu iddia edilen Dibeybe’nin üstündeki baskının artacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Libya Dışişleri Bakanı Leyla Manguş’un İsrailli mevkidaşı ile İtalya’da görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından görevinin askıya alınması ve hakkında soruşturma başlatılmasıyla ortaya çıkan kriz devam ediyor. Şimdi de Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe tepkilerin odak noktasında. Analistler, Dibeybe’nin Manguş’un temaslarındaki rolünün incelenmesine ve hatta görevi bırakmasına yönelik taleplerin olduğunu iddia ediyor.

Gizli görüşme krizinde gözler Dibeybe’ye döndü

Leyla Manguş

SORUMLULUKTAN KAÇTI

Dibeybe, görevden alındığını açıklarken, Manguş’un bu adımını “diplomatik deneyim eksikliğinden kaynaklanan bireysel bir eylem” olarak nitelendirmişti. Analistler bu yorumun Dibeybe’nin görüşmeye ilişkin sorumluluktan kaçınma hamlesi olarak nitelendirirken, Libya-İsrail yakınlaşmasına ilişkin gizli görüşmeler etrafında Dibeybe’nin üstündeki baskının arttığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

NORMALLEŞMEYİ KONUŞTULAR

Associated Press’e konuşan Libyalı yetkililer, Dibeybe’nin geçen ocak ayında ABD’den CIA Başkanı William Burns ile İsrail ile normalleşme bağlamında Trablus’ta bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı. Dibeybe’nin eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde İsrail ve bir dizi Arap ülkesinin normalleşmesini öngören İbrahim Anlaşmaları’na katılmak için ilk onayı verdiğini ancak Filistin davasına verdiği destekle bilinen ülkedeki tepkilerden çekindiği belirtildi.

BASKI ARTACAK

Dibeybe’nin görüşmede doğrudan sorumluluğu olduğunu belirten uzmanlar, toplantı krizinin Libya’da halihazırda devam eden iç siyasi gerilimi besleyerek, Dibeybe’nin görevi bırakmaya zorlanabileceği görüşünde. İsrail’i tanımayan Libya’da 1957 yılı 62 sayılı “İsrail’i Boykot Kanunu” adıyla bilinen yasaya göre Libyalıların İsrailli resmi ve tüzel kişilerle anlaşma yapması yasak.

MOSSAD VE DIŞİŞLERİ KAVGASI: ‘AJANLARI TEHLİKEYE ATTINIZ’

Manguş ve Cohen’in İtalya’da gerçekleştirdikleri toplantı İsrail’de de çalkantıya yol açtı. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu, görüşmenin duyurulmasının, Mossad’ın Libya dosyasında çalışan gizli kadrosuna ciddi zarar verdiğini belirten bir haber yaptı. Haberde ayrıca Mossad ve İsrail Dışişleri arasında hem Manguş-Cohen görüşmesi hem de İsrail’in diplomatik ilişkisi bulunmayan ülkelerle yürütülen hassas ilişkiler noktasında gerginlik ve suçlamalar bulunduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!