Güncelleme Tarihi:
Astronomlar keşfedilen cismin bir gezegen mi, kuyruklu yıldız mı, bir gezegen olacak sıcaklığa erişememiş bir önyıldız mı, yıldızlarını henüz yaratamamış olan çok uzaktaki genç bir galaksi mi, yoksa toz ile kaplanmış olduğu için üzerine gelen tüm ışınları emen bir galaksi mi olduğu hakkında bir karara varabilmiş değil.
California Jet İtiş Gücü Laboratuarları bilim adamlarının başı ve California Teknoloji Enstitüsü Palomar Gözlemevi’nin müdürü Dr. Gerry Neugebauer, “Size söyleyebileceğim tek şey, ne olduğu hakkında bir fikrimizin olmadığı” açıklamasını yaptı.
Bu gizemli gök cismi hakkındaki en inanılmaz bulgu ise, en az Jüpiter kadar büyük olan ve Dünya’ya 50 milyar mil kadar yakın olan dev gaz gezegeninin, çok soğuk olması nedeniyle hiçbir ışık yaymaması yüzünden bugüne değin Dünya’daki ve uzaydaki hiçbir optik teleskop tarafından tespit edilememiş olması.
GÜNEŞ SİSTEMİNE ÇOK YAKIN
Dünya standartlarında 50 milyar mil çok büyük bir mesafe olarak gözükse de, kozmolojik terimler içinde bu bir taşı fırlattığınız mesafe gibi. Bu gizemli cisim Plüton’un ardından Güneş Sistemine en yakın cisim konumunda.
Gizemli cismi keşfeden IRAS uydusunda görevli bilim adamları ekibinden ve Cornell Üniversitesi Radyo Fiziği ve Uzay Araştırmaları merkezi üyesi Dr. James Houck, “Eğer gerçekten bu kadar yakınsa, Güneş Sistemimizin bir parçası olabilir” açıklamasında bulundu. Houck, “Eğer bu kadar yakında ise, dünyamızdaki gezegen araştırmacıları onu nasıl sınıflandıracak bir bilgim yok” diye konuştu.
Gizemli gök cismi, kızılötesi uydunun kuzey gök küresini geçen Ocak ayından Kasım’a kadar taraması esnasında, göklerdeki en soğuk cisimleri algılaması sağlayan süper soğuk helyumu tüketene dek iki defa saptandı.
İkinci gözlem ilkinden altı ay sonra gerçekleştirildi ve gizemli gök cisminin o an için Orion takımyıldızının batı ucundaki konumunu koruduğunu gösterdi. Dr. Houck, “Bu onun bir kuyruklu yıldız olmadığını gösterdi çünkü kuyruklu yıldızlar bu kadar büyük olamazlar ve bu süre içinde hareket etmeleri gerekir” açıklamasını yaptı.
Houck “50 milyar mil kadar yakın olan bir gezegen hareket etmiş olabilirdi ancak altı aydır hareket etmeyen daha uzak bir gezegen olma ihtimali de vardı” diye konuştu. Houck, cisim her ne ise, çok soğuk olduğunu ve sıcaklığının mutlak sıfırın (-273,16 santigrad) en az 40 derece altında olduğunu söyledi.
IRAS uydusunda bulunan teleskop aşırı soğutulmuş ve hassas olduğu için göklerdeki sıcaklığı mutlak sıfırın 20 derece altında olan cisimleri tespit edebiliyor.
IRAS ekibi gizemli cismi ilk tespit ettiklerinde ve 50 milyar mil uzaklıkta olduğunu hesapladıklarında, ortaya Dünya’nın rotasında olabileceği spekülasyonları çıktı. Dr. Neugebauer “Bu ‘gelen kutusuna’ ulaşan bir mail değil. Bu fikri bulabildiğim kadar soğuk suya batırmak istiyorum” diye konuştu.