Güncelleme Tarihi:
Tutuksuz yargılanmasına karar verilen Akhan'ı Türk basınından sadece Hürriyet karşıladı.
GİZEM AKHAN TAHLİYE EDİLDİ
Türkiye’den karşısında bir tek Hürriyet muhabirini görünce sarılarak “İnşallah bir daha buraya geri dönmek zorunda kalmam” dedi.
Gizem’in yüzünde mutluluk okunuyordu. Derin derin birkaç nefes aldıktan ve “özgürlük” dedikten sonra ayak üstü bize şu andaki his ve duygularını anlattı. “Şu an ne yapmak istersin” diye sorduğumda, Türkiye’de aşçılık üzerine yüksek öğrenim alan Gizem, şu yanıtı verdi: “Cezaevindeyken iyi bir yemeği özledim. Şimdi kalacağım yere gitmek zorunda olmasaydım gidip bir lokantada iki ay sonra güzel bir yemek yerdim.”
"BÖYLE OLACAĞINI TAHMİN ETMEMİŞTİM"
Cezaevinde geçirdiği 64 günün kendisi için bir ömür kadar uzun geldiğini de ifade eden Gizem, “Doğrusu 19 Eylül’de bizim gemiye baskın düzenlenip yakalandığımızda beni böyle bir sınav beklediğini tahmin bile edemiyordum. Başımıza gelenlerden sonra çok farklı bir insan oldum diyebilirim. İnşallah bir daha Rusya’daki cezaevine dönmek zorunda kalmam. Şu anda aslında aklımdaki tek düşüncem bu. Gerçi davada da söyledim. Biz kimseyi öldürmedik, kimseye karşı güç kullanmadık. Barışçıl eylemin böylesine uzak bir noktaya gideceğini beklemiyorduk. Hürriyet’e haberleriyle bana verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum” dedi.
64 GÜN SON GELEN ÖZGÜRLÜĞÜN İLK KARELERİ
Gizem, kendisine destek olanlara böyle teşekkür etti. |
Akhan, tahliye edilen diğer aktivistlerle birlikte Greenpeace’in sağladığı güvenli bir yerde kalacak. Akhan'ın önceki gün St. Petersburg'da görülen duruşmada 2 milyon rublelik (Yaklaşık 122 bin TL) kefaletle serbest bırakılmasına karar verilmişti. Genç aktivistin kefalet ücreti bu sabah Greenpeace tarafından ödendi. Rusya yasalarına göre kefaletle serbest bırakılan bir kişi, savcılık ve mahkemenin çağrısı üzerine sorgu ve duruşmalara katılması şartıyla hareket serbestisine sahip olmasına rağmen, 30 Greenpeace aktivisti hakkında bu kuralın geçerli olmayacağı açıklandı.
Akhan'ın, hakkındaki holiganlık davası sonuçlanana kadar St.Petersburg'da kalması bekleniyor.
AŞÇILIK YAPIYORDU
"Arctic Sunrise" isimli gemiyle Kuzey Buz Denizi'ne giden 25 yaşındaki Akhan ve 29 arkadaşı 19 Eylül'de Rus devletine bağlı Gazprom Neft'e ait petrol platformunda eylem yaptıkları için gözaltına alınmıştı. Amaçları Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların erimesini hızlandırdığı için Rus enerji şirketinin bu bölgedeki petrol arama çalışmalarını protesto etmekti. İki Greenpeace gönüllüsü platforma tırmandığı için tutuklanırken, diğerleri Rus sahil güvenliğinin gemiye yaptığı baskında gözaltına alındı. Akhan'ın gemideki görevi ise aşçı yardımcılığıydı.
Gözaltına alınan 30 kişiden 29'i hakkında kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanma kararı çıkarken, Avustralyalı Colin Russell'ın gözaltı süresinin üç ay daha uzatılmasına karar verildi. Aktivistlerden şu ana kadar 26'sı tahliye oldu.
GEMİ KRİZİ
Öte yandan Uluslararası Denizcilik Mahkemesi Rusya’nın el koyduğu Greenpeace gemisi ve aktivistleri serbest bırakmasına karar verdi. Mahkeme, davayı açan Hollanda’nın 3 milyon 600 bin Euro kefalet ödemesi karşılığında tüm aktivistler ve geminin derhal serbest bırakılmasına ve Rusya’dan ayrılmalarına izin verilmesine hükmetti. Rusya daha önce mahkemenin kararını kabul etmeyeceğini açıklamıştı.