Genetik modifiye gıdaya niye karşı çıkıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Genetik modifiye gıdaya niye karşı çıkıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2003 01:42

Genetik modifikasyon (GM), b+ir genin tecrit edilip, başka bir yaşayan organizmaya aktarılması anlamına geliyor. Türün kendine özgü genetik karakteri değişiyor.

Bitkiler, haşare ve virüslere karşı daha dayanıklı olmaları ve daha fazla ürün vermeleri için modifiye ediliyor.

GM teknolojisini savunanlar, masrafın azalacağını, böcek ilacı kullanmaya gerek kalmayacağını, verimliliğin artacağını ve dünyanın açlık sorununun aşılacağını iddia ediyorlar.

Karşı çıkanlar ise yeterince araştırma yapılmadığını, çevre ve insan sağlığına zararlı olabileceğini savunuyor.

Genetik gıdalarda ABD dünya lideri. ABD'de üretilen soyanın yüzde 75'i, pamuğun yüzde 71'i ve tahılın yüzde 34'ü GM ürünü.

AB ise 1998 Ekim ayından bu yana yeni GM ürünlerine izin vermiyor. Sadece mısır, soya, hindibanın da aralarında bulunduğu genleriyle oynanmış 18 ürüne izin veriyor. Avusturya, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Lüksemburg da sözkonusu ürünler bile yasak.

ABD, Arjantin ve Kanada, AB'nin fiili yasağına karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulundular. AB'nin moratoryumunun bilimsel dayanağı olmadığını ve bu nedenle yasadışı olduğunu savunuyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!