(Gen) İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİNİN ZİYARETÇİ

Güncelleme Tarihi:

(Gen) İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİNİN ZİYARETÇİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 00:00

İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİNİN ZİYARETÇİ SIKINTISI...-ARKEOLOJİ MÜZESİ MÜDÜRÜ TUNA:-“İZMİR'DEKİ MÜZELERİ ZİYARET EDENLERİN SAYISI, BAZI DEZAVANTAJLARI NEDENİYLE



-İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİNİN ZİYARETÇİ SIKINTISI...
-ARKEOLOJİ MÜZESİ MÜDÜRÜ TUNA:
-“İZMİR'DEKİ MÜZELERİ ZİYARET EDENLERİN 
SAYISI, BAZI DEZAVANTAJLARI NEDENİYLE
DİĞER BÖLGELERDEKİ MÜZELERE GÖRE DÜŞÜK”
-“BÜTÜN BUNLARA RAĞMEN İŞLERLİKTE BİR SORUN YOK.
AMA MÜZENİN BÜYÜMESİ GEREKİYORSA, ONU DA YAPARIZ”

İZMİR (A.A) - 20.12.2005 - İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Tuna, İzmir'in müzelerinin bazı dezavantajları bulunduğunu, bu nedenle diğer bölgelerdeki müzelere göre ziyaretçi sayısının düşük kaldığını söyledi.
Kısa süre önce göreve başlayan Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin uzun yıllar süren ve sabır isteyen bir kazı çalışması sonrasında gün yüzüne çıkarılabildiğini, binlerce yıl öncesinden günümüze intikal eden uygarlıkların kültürel değerlerini ortaya çıkarmanın yanı sıra korumanın, saklamanın ve sergilenmenin de ayrı bir zorluğu ve sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi.
Ege Bölgesi'nin, birçok uygarlığın doğduğu, barındığı ve yaşadığı bir bölge olduğunu, bundan dolayı çok sayıda tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Tuna, şöyle konuştu:
“Örneğin, kentin göbeğinde halen devam eden Agora bölgesi. Roma, Helenistik ve Bizans dönemlerini kapsıyor. Bu uygarlıklar doğal afetler yoluyla toprağın altında kalmış. Bozulmuş, kırılmış, hasar görmüş oluyorlar. Bunların ortaya çıkarılması hem çok uzun zaman alıyor, hem de çıkan eserleri bir araya getirmek, sanat tarihi, mimari, estetik çalışma gerektiriyor. Ayrıca, Agora ören yeri durumunda. Öyle planlanmış, restore edilmiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce çevresinde bulunan bazı yapılar istimlak edilerek, çevre düzenlemesi yapılacak ve sonra açık hava müzesine dönüştürülecek.”
İzmir Arkeoloji Müzesi'ne birçok yerden tarihi eser geldiğini, bunları sergilemenin de bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini kaydeden Tuna, şunları söyledi:
“Şu anda müzenin bulunduğu konum, çok uygun değil. Öncelikle otopark sorunu var. Bulunduğu yer de yokuşta. Ama yine de işleyişte bir sorun yok. İzmir yeterli müze sayısına ve mekanına sahip. Bir inceleme yaptıktan sonra değerlendirme raporu düzenleyeceğim. Müzemizin büyümesi gerekiyorsa, onu da yapma yoluna gideriz. Örneğin, İstanbul, İzmir'e kıyasla çok daha zengin ve ayakta kalmış tarihi eserleri, müzeleri ve sarayları var. Oradaki müzelerin çevre düzenlemeleri yapılmış. İzmir'de böyle bir eksiklik görülüyor. Bergama Müzesi dünyaca tanınmış. Burada bir dünya harikası varmış. Kazı çalışmalarını yabancılar yapıyor. Efes Antik Kenti de öyle. Kuşadası İlçesi bir liman kenti. Yurtdışından gemiler çok sık uğruyor. Ulaşım ağının başında.”
Bir müzenin daha çok sayıda ziyaretçi tarafından gezilmesi için o müzenin bazı özellikleri olması gerektiğine işaret eden Tuna, ”İzmir Körfezi'nin turizm açısından yoğun kullanılan bir liman kenti değil. İzmir, daha çok ticari amaca yönelmiş. Turistik gezi yapan gemilerin uğrak yeri değil. Bu tür dezavantajları var. Trafik ve otopark açısından Kültürpark daha uygun bir konuma sahip” dedi.
(HY-MV-BER)







10:29 20/12/05
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!