GeleceÄŸi birlikte ÅŸekillendireceÄŸiz

Güncelleme Tarihi:

GeleceÄŸi birlikte ÅŸekillendireceÄŸiz
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2009 14:52

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ı sadece dost ve komşu bir ülke olarak değil, aynı zamanda karşılıklı entegre olunması gereken büyük bir ortak olarak gördüklerini söyleyerek, "su meselesine" de bu "ortak kader" perspektifinde baktıklarını kaydetti. Zebari ile ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "geleceğimizi birlikte şekillendireceğiz" dedi.

Devlet Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan ile birlikte BaÄŸdat'ı ziyaret eden DavutoÄŸlu, Irak DışiÅŸleri Bakanı HoÅŸyar Zebari ile birlikte üçlü basın toplantısı düzenledi.Â

Davutoğlu, Irak'a Türk hükümeti ve Türk halkı adına selam getirdiğini söyleyerek, Irak'ı daha önce başbakan başdanışmanı sıfatıyla birçok kere ziyaret ettiğini ancak bugün dışişleri bakanı olarak ilk kez Bağdat'a geldiğini kaydetti.

Irak ile olan ilişkilerini çok özel ilişkiler olarak gördüklerini söyleyen Davutoğlu, Zebari'nin de bahsettiği gibi bunun bölgeye örnek teşkil edecek yeni bir stratejik ortaklık modeli olduğunu kaydetti. "Birçok ortak sorunlardan çıkarak gerçek anlamda bir ortak vizyon gerçekleşmiştir" diyen Davutoğlu, geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin karşılıklı ziyaretleri sonucunda Temmuz ayında iki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi kurulması kararı alındığını hatırlattı.

Bu kararda iki ülkenin icracı bakanlıklarının başbakanların başkanlığında ortak toplantı yaparak iki ülkenin ortak gelecek vizyonunun şekillendirilmesi kararı verildiğini söyleyen Davutoğlu, bu bakanlıkları dışişleri, içişleri, ulaştırma, dış ticaret, enerji, bayındırlık, sağlık, çevre ve orman bakanlıkları olarak sıraladı. Davutoğlu, iki başbakan öncülüğünde ortak yapılacak toplantılarla geleceği birlikte şekillendirme kararı alındığını bildirdi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü biz Irak'ı sadece dost ve komşu bir ülke olarak değil aynı zamanda geleceğimizi birlikte şekillendireceğimiz ve karşılıklı entegre olmamız gereken büyük bir ortak olarak görüyoruz. Bizim genelde Orta Doğu bölgesine özelde de Türkiye-Irak ilişkilerine bakışımızın dört temel prensibi var. Bunlar, ortak güvenlik alanı, üst düzey siyasi diyalog, ekonomik karşılıklı bağımlılık ve ortak kültürel zeminde bir arada yaşama. Bu çerçevede Irak'la geliştirdiğimiz bu ortaklık modeli hem ülkeler ülkeler hem de toplumlar arası tam entegrasyon hedefi gütmektedir."

Irak halkının acısının kendi acıları olduğunu söyleyen Davutoğlu, son günlerde Musul ve Bağdat'ta meydana gelen terörist saldırılar sonucu hayatını kaybedenler için Türk halkı adına başsağlığı diledi. Bütün zorluklar karşısında Türk halkının Iraklı kardeşlerinin yanında olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Biz Irak'la et ve tırnak gibi iç içe geçmiş bir ülkeyiz" diye konuştu. Davutoğlu, Irak'ın acı ve mutluluklarını da paylaştıklarını belirterek, hangi şehirde olursa olsun Iraklı kardeşlerinin gerek acısı gerekse mutluluğunu hissettiklerini bildirdi.

VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK

Bakan Davutoğlu, bugün çok verimli görüşmeler yaptıklarını söyleyerek, şunları kaydetti: "Gündeme geldiği için tekrar vurgulamak istiyorum. Su meselesine bakışımız da bu ortak kader perspektifindedir. Biz bütün bu konularda işbirliğinde sınır tanımıyoruz. Sayın dostum Zebari ile Şam'da bir araya geldiğimizde bu konuda gerekli tedbirleri alacağımızı söylemiştik. Bizdeki rakamlar ve istatistikler Haziran ve Temmuz ayında su seviyesinde taahhütlerimiz çerçevesinde 500 metreküpün üstüne çıktığımızı göstermektedir. Ama bununla da yetinmiyoruz, bundan sonra çok daha güçlü bir şekilde işbirliği yapmaya hazırız.

Bu çerçevede Türkiye, Irak ve Suriye arasında üçlü bir mekanizma kurulması -ki böyle bir üçlü toplantı 2007 yılının Mart ayında Antalya'da, 2008 Nisan ayında Şam'da gerçekleştirildi - bunu yeniden toplamayı düşünüyoruz."

Davutoğlu, Türkiye ile Irak arasındaki ikili ilişkilerin bu anlamda yoğunlaştırılması ve su idaresi konusunda teknolojik yardım ve işbirliği de dahil olmak üzere suyun daha verimli kullanılması için beraber çalışma kararı aldıklarını belirtti. "Son olarak yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin toplanmasına hazırlık amacıyla biz hazırladığımız ve bugün getirdiğimiz teklifi Irak tarafına ilettik, onlardan da teklif ve görüşlerini alacağız" diyen Davutoğlu, Iraklı bakanları Türkiye'de ağırlamak istediklerini bildirdi.

Ortak çalışmalar sonucunda Başbakan Erdoğan'ın Ekim ayı içinde Bağdat'ı ziyaretinde bu konseyi toplamaya kararlı olduklarını belirten Davutoğlu, böylece işbirliğini üst düzeye çıkaracaklarını ifade etti.

TÄ°CARET HACMÄ°NDE 20 MÄ°LYAR DOLAR HEDEFÄ°

Bakan Çağlayan da Türkiye'nin Irak ile olan ticaretinin her geçen gün arttığını söyleyerek, bu yılki ticaret hacminin (7 milyar dolar) geçen yıla kıyasla yüzde 58 artarak geliştiğini belirtti. Çağlayan, bu rakamı 2011 yılına kadar 20 milyar dolara kadar çıkartacak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Gaziantep'te düzenlenen Irak fuarlarının artık Bağdat'ta düzenleneceğini ve Türk heyetleri olarak bunların hepsine iştirak edeceklerini söyleyen Çağlayan, sadece bu yıl 3 fuara katılacaklarını söyleyerek, "Karşılıklı ticareti ve ekonomimizi kazan-kazan prensibi ile götürmek istiyoruz" dedi.

Çağlayan bu çerçevede serbest ticaret anlaşması dahil olmak üzere çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, müteahitlik sektörünün Irak'ta yine 7 milyar dolar civarında bir taahhüt gerçekleştirdiğini, Türk mütahitlerin altyapı, okul, konut ve hastane inşaatlarında görev almak istediklerini bildirdi.

Bakan Çağlayan daha sonra şunları kaydetti:
"Bu yapılan ticari işlerimizle, Sayın Zebari'nin de söylediği gibi, artık sınırlarında çatışan değil, sınırlarında ortak özel sanayi bölgesi kurarak, bu ürünleri tüm dünyaya satan bir çalışma içindeyiz. Yapacağımız bu çalışmalarla Irak ve Türkiye sınırında artık çatışmanın yerine, özel sanayi bölgesi ve lojistik merkezleri kurarak ticaret hacmimizi kat be kat geliştireceğiz."
Bağdat'a ilk kez geldiğini belirten Çağlayan, ama bunun son olmayacağını ifade ederek, yılda en az üç kez Irak'a gelme sözü verdi. İlişkileri ticari anlamda da geliştirebilecek alt yapıya sahip olunduğunu belirten Çağlayan, bugünkü ziyareti çerçevesinde 5 bakanla görüşmesi olduğunu kaydetti.
(Devam edecek)
(GLS-ÖFÇ)
13:41 11/08/09
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!