Geç olmadı mı

Güncelleme Tarihi:

Geç olmadı mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

Jyllands-Posten Gazetesi’nin Hz. Muhammed karikatürleri yayınlamasıyla başlayan gerginlik, ciddi bir uluslararası krize dönüştü. Ortadoğu’da Danimarka ürünlerine yönelik boykot, bu ülke ekonomisini tehdit etmeye başlarken yaptığı açıklamalarla krizi alevlendiren Danimarka Başbakanı Rasmussen, dün tonunu yumuşatarak özür dilemeden ortalığı yatıştırmaya çalıştı.

DANİMARKA’da Jyllands Posten gazetesinde Hz.Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla başlayan gerginlik Müslüman ülkelerin tepki ve boykot kararlarıyla giderek siyasi ve ekonomik bir krize dönüşmeye başladı.

Karikatürlerin yayımlanmasından sonra, Türkiye’nin zamanın Kopenhag Büyükelçisi Fügen Ok’un öncülük ettiği 11 Müslüman ülke büyükelçilerine randevu vermeyerek, gerilimin bugünlere gelmesinde rolü olan Liberal Partili Başbakan Anders Fogh Rasmussen, gerginliği düşürecek sağduyulu bir tutum izlemek yerine ders verir bir edayla "biz medya ve fikir özgürlüğü konusunda bugüne kadar boyun eğmedik bundan sonra da eğmeyeceğiz" diyerek yangını körükledi.

11 BİN İŞÇİ TEHLİKEDE

Başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı Arap ülkelerinde süt ve tavuk ürünlerinde 5 milyar dolarlık bir pazar payı olan Danimarka ürünlerine yönelik boykot, bu ülkede süt ürünleri sektöründe çalışan yaklaşık 11 bin 200 kişinin işyerini tehdit etmeye başladı.

Dün haftalık basın toplantısında Rasmussen tonunu bir parça yumuşattı. Gazete adına özür dilemeyeceklerini yineleyen Rasmussen, "Ben şahsen asla diğer kişileri rencide edebilecek Muhammed, İsa ya da diğer dini karakterlerle ilgili resim yapmazdım. Danimarka ifade ve basın özgürlüğü üzerine kurulmuş bir ülkedir. Dini kesimler bizim yasalarımızı anlayışla karşılamalıdır. Hükümet basına müdahalede bulunamaz. Karikatür ve şaka bizim fikir özgürlüğümüzün bir parçasıdır. Fikir özgürlüğü konusunda bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyeceğiz" dedi ve tüm taraflara sağduyu çağrısında bulundu.

Jyllands Posten gazetesinin yayınladığı özrün rencide olan tarafları rahatlatacağını umduğunu söyleyen Rasmussen, "Özrün Danimarka’daki Müslüman toplumu tarafından olumlu karşılanmasından memnun kaldım ve bu girişimleri destekleyeceklerini bildirdiler. Danimarka Hükümeti’nin herhangi bir grubu dini ya da etnik kökeni yüzünden kötü göstermeye yönelik girişimleri kınadığını bildirmek isterim. Bu bireysel haklara saygı üzerine kurulmuş bir topluma ait olmayan şeylerdir" dedi.

Rasmussen, Danimarkalıların, Müslümanlara ait iş yerlerinden alışveriş edilmemesi ve belediye meydanında Kuran’ı yakacakları şeklindeki mesajları konusunda, sağ duyulu olmaları çağrısında bulunarak, eylemlerin Danimarka’ya çalışarak katkıda bulunan masum Müslümanlara zarar vermemesini istedi.

BOMBA İHBARI ASILSIZ ÇIKTI

Jyllands-Posten Gazetesi’nin Kopenhag ve Arhus bürolarına dün yapılan bomba ihbarı asılsız çıktı. Kısa bir süre için boşaltılan gazetenin yöneticileri , "Biz olaydan etkilenen ve onurları kırılan Müslümanlardan özür diliyoruz. Ancak karikatürleri gazetemizde yayımladığımız için kimseden özür dilemeyiz. Diktatör Arap ülkeleri karşısında boyun eğmeyiz. Onlar bizim basın ve ifade özgürlüğümüzü kabul etmek zorundalar" diye açıklamalarda bulundular. Karikatürleri yayınlanan Magazinet Dergisi yöneticisi Vebjoern Selbekk ise Müslümanlar’dan özür diledi.

Türkiye arabulucu olsun

DANİMARKA Parlamentosu’nun tek Türk asıllı Milletvekili Hüseyin Araç, partisi Sosyal Demokratların konuyla ilgili grup toplantısında, hükümetin Türkiye’den arabuluculuk yapmasını isteme teklifinde bulundu. Araç, "Başbakan Rasmussen, büyükelçilerin görüşme teklifini kabul etseydi olaylar bu kadar büyümezdi. Radevu verememekle, söz konusu ülkeleri de aşağılamış oldu. Şimdi tek seçeneği var o da modern ve çağdaş Türk hükümetinden yardım istemek. Çünkü Müslüman ülkeler Türkiye’ye saygı duyuyorlar. Üstelik iktidarda dini eğilimli bir parti var" dedi.

Çizgi krizinden ekonomik krize

30 Eylül 2005: Jyllands-Posten, Hz Muhammed’i terörist kılığında gösteren 12 karikatür yayınladı.

20 Ekim: Türkiye’nin eski Kopenhag Büyükelçisi Fügen Ok’un öncülük yaptığı ve diğer 10 Müslüman ülke büyükelçisinin imzasının yer aldığı protesto mektubu Başbakan Rasmussen’e yollandı. Rasmussen randevu talebini kabul etmedi.

14 Kasım: Cemaat-i İslami, İslamabad’ta protesto etti.

10 Ocak 2006: Norveç’te Hıristiyan gruplara yakın Magazinet, karikatürleri yeniden yayınladı.

26 Ocak: Suudi Arabistan, Danimarka’daki elçisini geri çağırdı ve sözkonusu ülke ürünlerine boykot uygulanmaya başlandı.

27 Ocak: Irak’ta binlerce kişi cuma namazı sonrası protesto etti.

28 Ocak: Danimarkalı Arla şirketi, giderek büyüyen boykotu kırabilmek için Ortadoğu’da yayınlanan gazetelere ilan verdi.

29 Ocak: Jyllands-Posten, karikatürlerin ifade özgürlüğü çerçevesinde yayınlandığını, İslam’a yönelik bir kampanya olmadığını bildirdi.

30 Ocak: AB, boykot sürerse durumu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıyacağını ilan etti. Hamas ve Mısırlı Müslüman Kardeşler, dünya çağında Danimarka ürünlerine boykot çağrısı yaptı. Maskeli El Fetih üyeleri, Gazze’deki AB bürosunu bastı.

TÜRKLER DE ETKİLENİYOR

Danimarka’da yaşayan Türkler de olaylardan etkilenmeye başladı. Danimarkalılar, Türkler dahil tüm Müslümanlara işyerlerinden alışveriş yapılmaması konusunda birbirlerine SMS mesajları geçerken, Türk toptancılar malların çoğunu, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerden ithal ettiklerini belirterek, kampanyadan yine AB ülkelerinin zarar göreceğini söylediler.

Kraliçe de özür dilesin

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Danimarka gazetesinde yayınlanan karikatürlerle ilgili protesto sunmak üzere söz konusu ülke elçisini Dışişleri’ne çağırdı.

Bahreyn parlamentosu Sadece Başbakan Rasmussen’in özür dilemesinin yeterli olmayacağını, Kraliçe II.Margrethe’nin de özür dilemesi gerektiğini açıkladı.

Sudan hükümeti, Danimarka Savunma Bakanı Sören Gade’nin ziyaret talebini geri çevirdi. Sudan da Danimarka ürünlerine yönelik protestoya katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!