Güncelleme Tarihi:
İSRAİL’in Gazze’de ‘Hamas örgütüne’ yönelik savaşında bugün dördüncü aya girildi. Euro-Med İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Gazze Şeridi’nin savaş öncesi nüfusunun yüzde 4’ü öldü, yaralandı ya da kayboldu. Savaş binlerce kişiyi de sakat bıraktı.
AMAÇ GÖÇ ETTİRMEK
Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Euro-Med’in verilerine göre İsrail’in hava, kara ve denizden sürdürdüğü toplu cezalandırma saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki sivil kurum ve altyapının yüzde 70’i yok oldu. Euro-Med, İsrail’in bu harekâtla amacının 17 yılı aşan bir süredir abluka uyguladığı Gazze Şeridi’ni yaşanmaz hale getirmek olduğunu belirtti. Hedef ise bölgeyi toplumsal yaşam için gerekli hastane, okul, cami gibi altyapılardan mahrum bırakarak Filistinlileri toplu göçe zorlamak.
CAN KAYBI ARTIYOR
Euro-Med’in önceki günkü açıklamasında sivil kayıplarla ilgili şu bilgiler yer aldı. İsrail saldırılarında yaklaşık 28 bini sivil 30 binden fazla kişi öldü. Ölenlerin yaklaşık 12 bini çocuk, 6 bini kadın, 241’i sağlık çalışanı... Ayrıca yaklaşık 59 bin kişi yaralandı, hali hazırda yüzlerce ağır yaralı bulunuyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, teyitli can kayıplarını açıklarken Euro-Med, kayıp ve enkaz altındaki kişileri de hesaplamalarına dahil ettiğini belirtiyor. İsrail, Hamas’ı yok etme hedefiyle Gazze’nin birçok yerinde taş üstünde taş bırakmazken Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths önceki gün yaptığı açıklamada “Gazze’nin yaşanamaz hale geldiğini” söyledi. Filistinliler emsalsiz bir yıkım, yokluk ve acıya katlanmak zorunda bırakılıyor. Fransız AFP Ajansı’na konuşan Filistinli Ebu Muhammed, Gazze’nin orta kesimlerindeki Bureij mülteci kampından Mısır sınırındaki Refah’a kaçmış. 60 yaşındaki mülteci geleceğin “karanlık, kasvetli ve çok zor” göründüğünü söylüyor.
AİLECEK ÖLÜYORLAR
İsrail, Gazze’deki toplu ölümler ve zorunlu göç nedeniyle etnik temizlik ve soykırımla suçlanırken Filistin’de çoluk çocuk demeden ailelerin topluca öldürülmesi sürüyor. Muhammed Awad, henüz 12 yaşında kefene sarılmış cansız bir çocuğun başı ucunda göz yaşı döküyor. Awad, “Erkek kardeşim, karısı, çocukları, akrabaları, karısının kardeşleri olmak üzere 20’den fazla şehit verdik” diyor.
MEDYA DA HEDEF
Filistin Medya Forumu’na göre İsrail’in saldırılarında 117 medya mensubu hayatını kaybetti. En sonuncusu ise Ekrem el-Şafei oldu. Yakınları başta tedaviye olumlu yanıt verdiğini, ancak gerekli bakımın sağlanamadığı için durumunun kötüleştiğini söylüyor.
İSRAİL 4 ESİRİ ÖLDÜRMÜŞ
Öte yandan, Kassam Tugayları’nın dün yayınladıkları bir videoda, İsrail ordusunun 15 Aralık’ta Gazze’de “yanlışlıkla öldürdüğünü” duyurduğu esirlerin sayısının 3 değil 4 olduğu ve biri subay olmak üzere tamamının İsrailli esir askerler oldukları iddia edildi.
AĞIR BİLANÇO
- 1.9 MİLYON KİŞİ EVİNDEN OLDU
- 68 BİN KONUT TAMAMEN YIKILDI
- 180 BİN KONUT HASAR GÖRDÜ
- 318 OKUL SALDIRIYA UĞRADI
- 23 HASTANE, 57 KLİNİK HEDEF OLDU
- 1600’DEN FAZLA ÜRETİM TESİSİ VURULDU
‘AÇLIĞI SİLAH YAPTILAR’
Euro-Med Monitor, İsrail’in Gazze Şeridi’nin tamamını kapsayacak şekilde topraklarını genişletmek amacıyla Filistinli sivillere yönelik askeri saldırılarını tırmandırmaya devam ettiğini ve uluslararası hukuku ihlal ederek bölge nüfusunun büyük çoğunluğunu yerinden ettiğini kaydetti. İnsan hakları örgütü bunun savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım anlamına gelebileceğini belirtti. Euro-Med Monitor, İsrail’in orantılılık ilkelerini hiçe sayan ayrım gözetmeyen ölümcül saldırılarının yanı sıra açlığı da bir silah olarak kullandığını iddia etti.
BATI ŞERİA UYARISI
YERLEŞİMCİ İŞGALİ HIZLA GENİŞLİYOR
İSRAİL merkezli Peace Now (Barış Şimdi) sivil toplum örgütü, yayımladığı raporda Filistin toprağı sayılan Batı Şeria’da yeni İsrail yerleşimlerinin sayısında ‘benzersiz bir artış’ yaşandığını belirtti.
YENİ KONTROL NOKTALARI
Raporda, 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından işgal altındaki Batı Şeria’da dokuz ileri karakolun ortaya çıktığı dile getirilirken yasadışı Yahudi yerleşimcilerin bu süre zarfında 10 yeni yerleşim alanı ve daha önce boşaltılan bir eski yerleşim alanını yeniden inşa ettikleri kaydedildi.
Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’nın yüzde 60’ına tekabül eden “C” bölgesini kontrol altında tutmaya devam ettiklerine dikkat çekilen raporda, bu durumun o bölgede Filistinlilerin varlığını zorlaştırdığı ve yaygın bir şekilde kurulan kontrol noktalarının Filistinlilerin ana yollara ulaşmalarını engellediği belirtildi. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci ikamet ediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim yerleri yasadışı kabul ediliyor.
İSRAİL ÜSSÜNE 62 FÜZE FIRLATTI
HİZBULLAH’TAN ARURİ MİSİLLEMESİ
İSRAİL’in 2 Ocak’ta Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’ye düzenlediği suikast için Hizbullah’tan ilk misilleme dün geldi. Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah mevzilerinden İsrail ordusuna ait sınırdaki bir askeri üsse, çeşitli özelliklere sahip 62 roket atıldığı belirtildi. İsrail Ordusu, herhangi bir kayıp bilgisi paylaşmazken saldırıyı teyit etti ve kendilerinin de karşılık vererek, eylemi düzenleyen Hizbullah üyelerini hedef aldığını bildirdi. Hizbullah’tan yapılan açıklamada saldırının Aruri suikastına karşılık düzenlendiği duyuruldu.
YANIT KAÇINILMAZ
Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah, önceki gün çıktığı bir TV programında Aruri suikastinin yanıtının kaçınılmaz olduğunun altını çizmişti. “Bu büyüklükte bir ihlale sessiz kalamayız çünkü bu tüm Lübnan’ın ifşa olması anlamına gelir” diyen Nasrallah, İsrail’in askeri kayıplarını olduğundan az gösterdiğini öne sürmüştü. İsrail’in Lübnan’ı da hedef aldığı sınır ötesi saldırılarında şu ana kadar 129’u Hizbullah savaşçısı, üç gazeteci ve 20’den fazla sivil olmak üzere 175 kişi öldürüldü.
ALMAN VE FRANSIZ BAKANLAR: GAZZE ŞERİDİ FİLİSTİN’DİR
İSRAİLLİ yetkililerin Gazze ve Gazzelilerin geleceğine dair yaptığı açıklamalara Avrupalı siyasetçilerin tepkisi sürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin’de Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ile düzenlediği ortak basın toplantısında savaş sonrası Gazze’nin işgaline karşı çıktı. Baerbock Gazze Şeridi’nde işgal, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi ve topraklarının küçültülmesine karşı çıkarken bu bölgenin İsrail’e yönelik bir tehdit olmaktan çıkması gerektiğini de söyledi. Bir diğer tepki de Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’dan geldi. Fransız bakan, “Filistin toprağı olan Gazze’nin geleceğini belirlemek İsrail’e düşmez” derken, uluslararası hukuka geri dönülmesi çağrısında bulundu.