Gazze’nin Apollon’u depoda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Gazze’nin Apollon’u depoda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2014 01:32

Antik Apollon bronz heykelinin keşfi normalde büyük sevinç yaratırken Gazze Şeridi’nde öyle olmadı. Yaptırımlar yüzünden heykelin Gazze’den çıkarılması mümkün gözükmüyor, Hamas yönetimi nedeniyle heykelin sergilenmesi de zor.

Haberin Devamı

Arkeologların, “Gazze’de daha önce bu kadar güzel, bu kadar büyük ve bu kadar az bozulmuş heykel görmedik” dedikleri bronz Apollon heykelini bulan 26 yaşındaki Filistinli balıkçı Jouda Ghurab’a “devlet kuşu” konabilirdi. Ancak öyle olmadı. M.Ö beşinci yüzyılla M.S ikinci yüzyıl arasında yapıldığı sanılan, bir gözü eksik Apollon heykeli, 453 kilo ağırlığında, 1.82 metre uzunluğunda. Ayakları “mucizevi” şekilde zarar görmemiş, bir elindeki dört parmağı ise kırılmış.

Bloomberg Businessweek dergisine konuşan Ghurab, heykeli geçen yıl ağustos ayında bir cuma günü Gazze Şeridi’nin 12 kilometre güneybatısındaki Deir al Balah açıklarında çapak balığı yakalarken gördüğünü söyledi. Denizden 4-5 metre aşağıda kumlarla kaplı heykeli önce yanmış ceset sanan Ghurab, elindeki balıkları kıyıya bırakmak ve cuma namazını kaçırmamak için sudan çıktı ama daha sonra geri döndü. Kendisine yardım için namazdan çıkan altı kişiyi yanına çağıran balıkçı, halatla ve bir arkadaşının teknesiyle heykeli çıkarmaya başardı. Eve götürdüğü heykelin kaç para ettiğini anlamak için parmaklarından birini kırdılar. Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’ndan kuzenlerinin heykelini götürdüğünü anlatan balıkçı, satıştan pay kapmanın hayallerini kuruyor.

Haberin Devamı

Heykel, satışa çıkarılırsa 61 milyon TL’den alıcı bulabilir. Ancak Gazze’yi yöneten Hamas, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü ilan edildiği için heykel hiç Gazze’den ayrılmayabilir. Eğer ABD’li, Avrupalı bir müze ya da koleksiyoncu heykeli satın alırsa terörü finanse, yaptırımları delme riskiyle karşı karşıya kalabilir. James Ede isimli antik eşya tüccarı, “Eğer satılabilirse çok fazla para eder. Ancak satılamaz. Eğer satmaya kalkarlarsa öfke yaratabilir” dedi.

DEPODA TUTULUYOR
Cinsel organı nedeniyle heykelin Gazze’de sergilenmesi de olası gözükmüyor. Gazze’de daha önce arkeolojik çalışmalara katılan Fransa’daki Orleans Üniversitesi’nden tarih profesörü Thomas Bauzou, heykelin balıkçının söylediği gibi denizde bulunduğuna inanmadığını söylerken “İslami bakış açısına göre, Apollon, put ve açık saçık bir heykel.” dedi. Heykel şuanda İçişleri Bakanlığı’na ait bir depoda tutuluyor. Bakanlıktan müsteşar Muhammed İsmail Hillah, heykelin yabancı bir ülkeye ödünç verilebilmesi durumunda siyasi ilişkilerin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini söyleyerek “Herhangi bir hükümetle işbirliği yapmak için kapımızı açık tutmaya devam ediyoruz.” dedi. Hillah, heykelin Gazze’de sergilenebileceği önerisi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!