Güncelleme Tarihi:
Sık sık Gazze'yi ziyaret eden heyet, Filistinli gruplardan yetkililerle bir araya gelirken, Hamas yetkilileri görüşmelerin olumlu geçtiği sinyallerini veriyor.
"İSRAİL'LE 'CİDDİ BİR ATEŞKES' ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Son olarak Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki insani krizin çözülmesi için Mısır'ın ara buluculuğunda İsrail'le "ciddi bir ateşkes" üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Heniyye, 29 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'ın ara buluculuğunda gerçekleştirilecek anlaşmanın, "saldırıların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması, projelerin yürütülmesi ve sınırların açılması"nı kapsadığını ifade etti.
Ateşkes anlaşmasının, başta elektrik kesintisi olmak üzere kronikleşen birçok sorunun Gazze ablukası kaldırılarak çözülmesini de içerdiğini belirten Heniyye, Mısır ve Filistinli diğer siyasi gruplarla "ciddi bir ateşkese" varmak amacıyla görüşmeler yürüttüklerini kaydetti.
"ABLUKANIN KALDIRILMASI TALEBİNE İLİŞKİN OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ"
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil el-Hayye de ablukanın kaldırılması talebine ilişkin olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.
Hayye, 30 Mart'ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dünden beri Filistinli grupların ablukanın kırılması talebine karşı olumlu tepkiler alıyoruz. Bu Filistin halkının hakkıdır." ifadelerini kullandı.
Gazze ile İsrail arasında mekik dokuyan Mısır heyetinin ara buluculuk çabalarını ve son gelişmeleri değerlendiren Filistinli siyaset uzmanları, görüşmelerin tarafları ateşkese götürebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Uzmanlar, ateşkesin her iki tarafın da yararına olduğunu bu nedenle bu yönde eğilim göstereceklerini savundu.
"TARAFLAR ATEŞKESE YAKINLAŞIYOR"
Hamas'a yakın Filistinli siyasi analist İbrahim el-Medhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek dönemde İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes anlaşması imzalanmasının uzak ihtimal olmadığını belirtti.
Medhun, "Gazze'deki Filistinli gruplar askeri çatışmadan yana değil. İsrail de Gazze'ye yönelik böyle bir saldırı ve savaşın güvenlik ve siyaset düzeyinde başarı getirmediği yönündeki daha önceki tecrübelerine dayanarak bunu istemiyor. Bu durum tarafları ateşkese yaklaştırıyor." dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu ay içinde yapılacak seçimleri kazanmasının da ateşkes ihtimallerini artırdığını kaydeden Medhun, "Netanyahu, Filistinli direniş gruplarının gücünün arttığını iyi biliyor. Seçimi kazanması halinde ablukanın hafifletilmesi karşılığında Gazze ile ateşkes yollarını aramaya devam edecek." diye konuştu.
Medhun, bunlara karşın şu an İsrailli muhaliflerin ateşkes anlaşmasını sekteye uğratabilecek bir etken olduğuna dikkati çekerek muhalefetin Netanyahu'yu Hamas'a teslim olmakla, yeterli karşılığı verememekle suçladığını, Netanyahu'nun da bu durumun seçimlere olumsuz yansımasından endişe ettiğini belirtti.
Filistinli grupların ateşkes için taleplerinden bahseden Medhun, Filistinli grupların Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını, Katar'ın yardımlarının Gazze'ye girişinin kısıtlanmamasını, bölgedeki elektrik krizinin çözülmesini, sınır kapılarının açılmasını, ithalat ve ihracata engel çıkarılmamasını ve gençlere istihdam sağlanmasını talep ettiğini ekledi.
"GAZZE'DE ATEŞKES İSRAİL'İN ÇIKARINA"
Filistinli siyasi analist ve yazar Fayiz Ebu Şemale de İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkes anlaşması imzalanmasının yaklaştığını düşündüğünü belirtti.
Ebu Şemale, "Gazze'deki direniş gruplarının güçlü olmasının ve bir yıldır Gazze sınırındaki devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri, Filistinlilerin elinde bir baskı aracı. Bu şekilde İsrail'i ateşkes anlaşmasını imzalamaya mecbur bırakabilirler." diye konuştu.
Ateşkesin ayrıca İsrail'in ihtiyacı olduğunu kaydeden Ebu Şemale, Tel Aviv'in Gazze'yi ele geçirmenin ve buradaki durumları kendi lehine çevirmenin mümkün olmadığını anladığını söyledi.
Ebu Şemale, "Gazze'de ateşkes sağlamak ve Gazze Şeridi'ni Batı Şeria'dan ayırmak İsrail'in çıkarına." ifadelerini kullandı.