Güncelleme Tarihi:
A.A'ya bilgi veren Galloway, Gazze'ye insani yardım taşıyan konvoyun Mısır'ın El Ariş Limanı üzerinden Gazze'ye ulaştırılmasının amaçlandığını hatırlatarak, “Mısır hükümeti ile müzakerelerimiz devam ediyor. Anlaşmanın sağlanacağından umutluyuz” dedi.
Geçtiğimiz yıl Gazze'ye yardım taşıyan ancak El Ariş Liman'ında Mısır polisi ile gerginlik yaşayan konvoy nedeniyle Mısır'dan sınır dışı edilen Galloway, kendisine geçiş izni verilip verilmeyeceğine ilişkin müzakerelerin de sürdüğünü kaydetti.
Galloway, “Benimle ilgili sorunun da çözülebileceğine inanıyorum. Biz Mısırla veya Mısır hükümeti ile kavga etmeye gitmiyoruz. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmaya ve uluslararası dikkati İsrail üzerine çekmeye gidiyoruz” diye konuştu.
Mısırlı yetkililerin kendisine geçiş izni vermemeleri halinde çok üzüleceğini ifade eden Galloway, "Filistin'i kalbinde taşıdığını ve fiziksel olarak Gazze'ye ulaşamasa da kendisi için bir şeyin değişmeyeceğini" söyledi.
İSRAİL'İN MAVİ MARMARA'YA SALDIRISI
Galloway, yardım malzemesi taşıyan gemilerin uluslararası sularda ilerleyeceğini belirterek, "Uluslararası sularda ilerleyeceğimiz için İsrail'in bize müdahale etme hakkı yok ancak daha önce Mavi Marmara'ya saldırdılar. 27 ülkeden yüzlerce kişiyiz ve ülkelerimizin korumasını talep ediyoruz ancak İsrail'den korkmuyoruz" dedi.
Mavi Marmara saldırısı ile İsrail'in amaçladığının tam tersinin gerçekleştiğine işaret eden Galloway, "İsrail'in Mavi Marmara'da yaptığı kıyıma şahit olan herkes sadece saldırının olduğu yere gidip çiçekler bırakmak istiyor. Mavi Marmara saldırısı İsrail'in amaçladığının aksine sadece Gazze'ye olan desteği büyüttü. Mavi Marmara saldırısı bizim için çok önemli bir motivasyondur" diye konuştu.
YEMEN MİLLETVEKİLİ EL HAZMİ
Saldırıya uğrayan Özgürlük filosunda yer alan Yemenli milletvekili Muhammed El Hazmi de Arap toplumuna ve yöneticilerine yönelik eleştiri yaparak Müslüman toplumun davalarının yeterince sahiplenilmediğini söyledi.
El Hazmi, "Bizim, Arap toplumu olarak en büyük problemimiz yöneticilerimizin halkın ya da Müslüman toplumun davalarını önemsememesi. Bugün Filistin sorunu sadece Filistinlilerin sorunu değildir, dünyanın sorunudur" dedi.
Konvoyda dünyanın farklı ülkelerinden insanların olduğunu kaydeden El Hazmi, "Arap yöneticilerden Arap halkının yanında yer almasını beklediklerini" ifade etti.
Dünyanın 30'dan fazla ülkesinden yüzlerce insanın katıldığı yardım konvoyunda Müslümanların yanısıra Hristiyan ve Yahudiler de bulunuyor. Mısır yönetiminin geçiş izni vermesi halinde yola çıkmak üzere Lazkiye Limanı'nda hazır bekleyen yardım konvoyunda Türkler de bulunuyor.
Mısırlı yöneticilerin konvoyun geçişine ilişkin müzakerelerde ılımlı davrandığı ancak daha önce sınır dışı edilen eski İngiliz parlamenter George Galloway'e geçiş izni verilmesine ilişkin görüşmelerde tavrının henüz netleşmediği belirtiliyor.