Gazze’de bayram

Güncelleme Tarihi:

Gazze’de bayram
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2005 01:33

Yahudi yerleşimcilerin çekilmesine birkaç gün kala Gazze Şeridi’nde bayram havası esiyor. Filistinliler Gazze sahillerinde Filistin bayrakları donatılmış teknelerle gösteri yaparken, Filistin Devlet Başkanı Abbas, ‘Buradan vatandaşımız, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurmak için yürüyecek’ dedi. Hamas ise ‘silahlı mücadeleye devam’ dedi.

GÜNBATIMINDA tekneleriyle Gazze sahillerini dolduran Filistinliler, Akdeniz’i siyah, beyaz, kırmızı ve yeşil bayraklarla dalgalandırdılar. Filistinlilerin coşkusuna Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da katıldı.

Abbas, önceki akşam Gazze’de İsrail’in çekileceğini kutlayan binlerce Filistinli’ye yaptığı konuşmada, ‘Bugün Gazze, yarın inşallah Kudüs...’ dedi.

Dün ise Hamas kurucuları ve siyasi liderleri yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez birlikte sahnedeydi. Hamas yöneticileri, yıllardan beri süren eylemleri sayesinde İsrail’i Gazze Şeridi’nden çekilmeye zorladıklarını öne sürerek, Abbas’ın El Fetih örgütünün karar verici tek merci olmadığını savundular ve ‘işgal sona erene kadar silah bırakmayacağız’ dediler.

Hamas liderlerinden İsmail Haniyye, ‘Hamas, direnişe stratejik bir tercih olarak bağlı kalacaktır. Hamas, askeri kanadına ve silah taşıma hakkına sahip çıkacaktır’ dedi. Haniyye, ‘Ülkemiz, Kudüs dahil işgal altındadır, göçmenler sınırdışı edilmektedir, duvar ve yerleşimler, toprağımızdan yemektedir’ dedi.

Hamas ve İslami Cihad, Filistin Yönetimi’nin aksine İsrail ile barış anlaşmasına karşı çıkıyor. İsrail ise Filistin’den bu iki grubun silahsızlandırılmasını istiyor.

‘48 saatiniz kaldı’ uyarısıyla başlayacak

Barış anlaşmasına hazırlık çerçevesinde İsrail, Gazze’deki 21, Batı Şeria’daki dört Yahudi yerleşimi boşaltacak. Toplam 9 bin Yahudi, göç etmek zorunda kalacak.

Geri çekilme 17 Ağustos’ta başlayacak. 55 bin polis ve asker görev alacak.

Pazartesi günü askerler kapı kapı dolaşıp ‘48 saatiniz kaldı’ diyecek.

Evlerini boşaltmayanlar çarşamba gününden itibaren zorla çıkarılacak.

Silah kullanılmayacak, gerekirse cop ve tazyikli suya başvurulacak.

Boşaltma sağlandığında binaların bir kısmı yıkılacak.

İsrail, Gazze’den çekildiğinde Filistinliler girecek ve büyük kutlamalar yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!