Gazeteciler için en ölümcül ülkeler 'Suriye ve Fransa'

Güncelleme Tarihi:

Gazeteciler için en ölümcül ülkeler Suriye ve Fransa
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 13:31

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2015 yılında 69 gazetecinin görev başında öldürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Gazeteciler için en ölümcül ülkeler Suriye ve Fransa

CPJ'in özel raporuna göre basın için Suriye'den sonra en tehlikeli ülke Fransa.

2015'te yaşamını kaybeden gazetecilerin yüzde 40'ı El Kaide ve Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi grupların elinde öldü. Gazetecilerin üçte ikisinden çoğu cinayet için hedef seçilmişti.

Rapora göre görev başındaki gazeteciler misillemenin yanı sıra çatışma sırasında, iki ateş arasında ya da diğer tehlikeli görevlerde yaşamlarını kaybetti.

2014 yılında öldürülen gazetecilerin sayısı 61 olmuştu. CPJ ayrıca ölen en az 26 gazetecinin ölümlerinin meslekleriyle alakalı olup olmadığını belirlemeye çalışıyor.

2015 yılında 13 gazetecinin öldürüldüğü Suriye'de ölüm sayısının düşmesi uluslararası medya kuruluşlarının bu ülkeye çalışanlarını göndermeme kararı alması ve yerel gazetecilerin ülkeden kaçmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Ancak CPJ Libya, Yemen ve Irak gibi çatışma bölgelerinde vakaları araştırmada zorluklar yaşıyor.

FRANSA DA ÖLÜMCÜL ÜLKELER ARASINDA
Ocak ayında Paris'te sekiz gazetecinin mizah dergisi Charlie Hebdo saldırılarında öldürüldüğü katliamı El Kaide'nin üstlenmesinin ardından Fransa da gazeteciler için ölümcül ülkeler arasına girdi.

CPJ'in son hapishane sayımına göre bu cinayetler gerçekleşirken dünya çapında hapisteki 199 gazeteciden en az 110'un devlete karşı işlenen suçlar kapsamında hapiste tutuluyor.

Öte yandan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2015 yılında dünya çapında 110 gazetecinin öldürüldüğünü bunların 67'sinin görev başında yaşamını kaybettiğini açıkladı.

Gazeteciler için en tehlikeli ülkelerin 11 ve 10 gazeteci ölümüyle Irak ve Suriye olduğunu belirten RSF, Charlie Hebdo saldırılarında öldürülen sekiz gazetecinin ardından Fransa'nın da üçüncü sıraya yerleştiğini açıkladı.

Yüksek ölüm oranının "gazetecileri kasıtlı hedef alan şiddet nedeniyle" olduğunu belirten RSF, medya çalışanlarının korunmasına yönelik önlemler alınması için BM'ye çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

RSF 2014 yılında gazetecilerin üçte ikisinin savaş bölgelerinde, 2015 yılında ise üçte ikisinin barışçıl ülkelerde öldürüldüğünü duyurdu. Gazeteciler özellikle radikal İslamcı gruplar gibi hükümet dışı örgütler tarafından hedef alınıyor.

2005 yılında bu yana görev başında öldürülen gazetecilerin sayısı 787'ye ulaştı.

Gazeteciler için en ölümcül ülkeler Suriye ve Fransa

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!