Gazeteciler için 2009 yılı

Güncelleme Tarihi:

Gazeteciler için 2009 yılı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 23:33

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (The Committee to Protect Journalists-CPJ), 2009 yılında dünyada gazetecilere yapılan saldırıları araştıran raporunu yayımladı.

BM merkezinde düzenlenen basın toplantısına, Gazetecileri Koruma Komitesinin başkan yardımcısı Robert Mahoney, Komitenin Asya Program Koordinatörü Bob Dietz ve İran'da seçimlerin ardından casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltında tutulan, daha sonra bırakılan Newsweek muhabiri İran asıllı Maziar Bahari katıldı.

Komite tarafından yayımlanan raporda 2009 yılında Filipinler'de, Afganistan'da, Somali'de, İran'da, Rusya'da, Kuzey Kore'de başta olmak üzere dünyanın pek çok coğrafyasında gazetecilerin öldürüldükleri, çeşitli gerekçelerle tutuklandıkları ya da baskıya maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda özellikle internette yazan gazetecilerin ve serbest çalışan muhabirlerin zor durumda oldukları, çünkü arkalarında kendilerini koruyacak medya kuruluşlarının bulunmadığı kaydedildi.

İRAN

Newsweek muhabiri İran asıllı Maziar Bahari, basın toplantısında İran'da şu an 65 gazetecinin hapiste olduğunu belirterek, özellikle yabancı gazetelerle, yabancı medya kuruluşlarına çalışan gazetecilere “casus” gözüyle bakıldığını ve büyük baskı altında olduklarını anlattı.

Kendisinin de casusluk suçlamasıyla tutuklandığını ve uzun süre hapiste tutulduğunu anlatan Bahari, “Ben şanslıydım, çünkü başta çalıştığım dergi, Gazetecileri Koruma Komitesi ve Batı basını uluslararası toplumu harekete geçirerek özgürlüğüme kavuşmamı sağladı” dedi.

Bahari, sorular üzerine, İran'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından tutuklandığını ve tek başına hücre hapsindeyken İran'daki muhalif liberal kesim ve Batılılar adına çalıştığının kendisine zorla kabul ettirilmeye çalışıldığını, ancak daha sonra bu asılsız suçlamalar ispat edilemediği için ve dışarıdan gelen yoğun baskı nedeniyle serbest bırakıldığını anlattı.

Gazetecileri Koruma Komitesinin başkan yardımcısı Robert Mahoney de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşeceklerini, ona raporlarının bir kopyasını vereceklerini belirterek, Genel Sekreterden dünya genelinde gazetecilerin çalışma koşullarının kolaylaştırılması, güvenlik ve ifade özgürlüklerinin garanti altına alınması konularında yardım isteyeceklerini söyledi.

TÜRKİYE

Raporda 2009 yılında ülkelerde gazetecilere yönelik saldırılarla ilgili bilgi verildi.

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında, Bandırma'da yayımlanan “Güney Marmara'da Yaşam” Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevener'ın 19 Aralık'ta silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ayrıca Şubat 2009'da İçişleri Bakanlığının 2007'de suikasta kurban giden gazeteci Hrant Dink'in cinayetinin soruşturulmasını yeniden başlattığı, bazı emniyet mensuplarının Dink'in hayatının tehlikede olduğuna yönelik ihbarları değerlendirmedikleri yönündeki iddialarla ilgili olarak soruşturuldukları da bildirildi.

Raporun “Hapishanedeki Gazeteciler” kısmında ise Vatan Gazetesi internet sitesi yayın yönetmeni Aylin Duruoğlu'nun 27 Nisan'da tutuklandığı ve halen hapiste olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!