Güncelleme Tarihi:
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında dün altıncısı gerçekleştirilen zirveye, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı. Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, “Liderler, enerji bağımsızlığı ve güvenliğini desteklemek, Doğu Akdeniz ve daha geniş olarak Ortadoğu’da kötücül dış etkilere karşı korunmak üzere bölgesel işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kaldı” ifadesi yer aldı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Amerikan ExxonMobil şirketinin geçen ay Kıbrıs açıklarında bulduğu doğalgaz yatağını işaret ederek, “Bölgede yeni keşfedilen kaynaklar, bölgedeki enerji bağımsızlığı ve çeşitlendirilmesine büyük katkı yapıyor” dedi.
RUM LİDER MUTLU
Pompeo ile baş başa da görüşen Rum lider Anastasiadis, “Zirveye ABD Dışişleri Bakanı’nın katılması, enerji ve güvenlik konusunda Washington’ın bize verdiği tam desteğin kanıtı oldu. Pompeo ile görüşmemde, enerji konusunun yanı sıra egemenlik hakları ve bu hakların korunması konularını da gündeme getirdim” ifadelerini kullandı. İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz doğalgazını en kısa ve en az maliyetli Türkiye güzergâhı yerine İsrail’den başlayarak Kıbrıs ve Girit adalarına, buradan da Yunanistan ile İtalya’ya uzanacak 2 bin kilometrelik bir boru hattı ile Avrupa’ya ulaştırmayı hedefliyor. Üçlü, hattın finansmanına ABD’nin katkısını talep ediyor. Rum yönetimi ise, Türkiye ve KKTC’nin itirazlarına rağmen tek taraflı parsellediği Kıbrıs adası çevresine ABD güvencesi sağlamaya çalışıyor.
‘TÜRKİYE DIŞLANAMAZ’
Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugalos Anadolu Ajansı’na önemli mesajlar verdi. Bugün Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşme öncesinde konuşan Katrugalos, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminde yer almasına Yunanistan’ın nasıl baktığı sorusuna, “Tabii ki Türkiye’nin dahil olmasını olumlu karşılarız. Akdeniz’e o kadar kilometre kıyısı olan Türkiye’yi biri bu bölgeden nasıl dışlayabilir” yanıtını verdi. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) olduğunu vurguladıklarını savunan Katrugalos, enerji kaynaklarından gelecek gelir için Kıbrıs’taki iki tarafın kullanımına yönelik ortak bir fon oluşturulduğunu söyledi. Katrugalos, “Arkadaşım Mevlüt’le anlaştığımız şey iki liderin kararlaştırdıklarını uygulamak. Bu da birlikte çalışarak güven artırmanın yollarını bulmak ve sonrasında aramızdaki kıta sahanlığının tahdidi gibi meselelerde ciddi görüşmelere başlamak” dedi.