Güncelleme Tarihi:
Keup Caddesi'ni ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, patlamada işi yerleri hasar gören Türk esnafı ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Türk esnafın sorunlarını dinleyen Cumhurbaşkanı Gauck, "Saldırının ardından ülkeyi terk etmediğiniz için size minnettarım" dedi. Gauck, daha sonra Türk esnafla bir restoranda yemek yedi.
Gauck'un ziyaret ettiği iş yerinin sahibi Hasan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlama dolayısıyla yapılan etkinliğin oldukça güzel olduğunu ve kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Bu olay benim başıma geldi ama artık bunu geri getirme şansımız yok. Devlet büyüklerinin bizim yanımızda olduğunu bilmek onları yanımızda görmek çok güzel bir duygu. Buna kesinlikle siyasi açıdan bakmıyorum" dedi.
Etkinliklere çok sayıda Alman'ın da katılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, ırkçılık karşıtı etkinliklere yoğun katılım olduğunu, Almanların da etkinliğe katılarak acılarını paylaştıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gauck'un kendilerini ziyaret etmesini memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Yılmaz, "Bu olayların takipçisi olacaklarını ilettiler ve bizden özür dilediler. Geçmiş olsun dileklerini ilettiler biz de teşekkür etti. Kendisine bu olaylarla ilgili bir kitap hediye ettim" ifadesini kullandı.
Söz konusu cadde esnaflık yapan Elif Akgün ise Alman Cumhurbaşkanı Gauck'un ziyaretinin kendilerine cesaret verdiğini söyledi.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Öte yandan etkinliğin düzenlendiği bölgede yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Polisler, kontrol noktalarında eğitimli köpeklerle arama yaptı. Söz konusu caddede, çok sayıda ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının bombalı saldırıda iş yerleri zarar gören Türklerle röportaj yaptığı görüldü.
Etkinlik kapsamında akşam Zülfü Livaneli, Sertab Erener, Peter Maffay'ın arasında bulunduğu Türk ve Alman sanatçıların konser vereceği alanda da kalabalık oluşmaya başladı. Konser alanındakilerin ellerinde Türk ve Alman bayrakları olması dikkati çekti.
NSU TERÖR ÖRGÜTÜ
Almanya'da, 2000-2007 yıllarında sekizi Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren ve Keup Caddesi'nde bombalı saldırı düzenleyen NSU terör örgütü 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.
Üç Neonazi tarafından kurulduğu iddia edilen NSU'nun üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, Kasım 2011'de bir banka soygunu gerçekleştirdikten sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.
NSU'nun hayattaki tek üyesi olan ve Münih'te devam eden davada tutuklu yargılanan Beate Zschaepe'nin, susma hakkını kullanması nedeniyle NSU'nun "karanlık bağlantıları" aydınlatılamıyor ve birçok soru hala yanıt bekliyor.
NSU'yu kuran Neonazilerin yıllarca yeraltında faaliyet göstermesine rağmen Alman güvenlik birimleri ve istihbaratı tarafından tespit edilememiş olması, Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, NSU üyelerinin geçmişte bazı aşırı sağcılar ve istihbaratçılarla ilişki kurmuş olmaları, skandalın boyutlarını daha da genişletmişti.
Almanya iç istihbarat teşkilatınca aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi kuşkulara yol açmıştı.