Gates Netanyahu'yu Beyaz Saray'da istemiyormuş

Güncelleme Tarihi:

Gates Netanyahuyu Beyaz Sarayda istemiyormuş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 10:44

ABD'nin eski Savunma Bakanı Robert Gates'in kaleme aldığı ve geçtiğimiz günlerde içeriğindeki Başkan Barack Obama'ya yönelik eleştirilerle haber olan "Duty: Memoirs of a Secretary at War" kitabı bu kez de Gates'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki yorumları nedeniyle gündeme geldi.

Haberin Devamı

Bloomberg'in aktardığına göre Gates, kitapta Netanyahu'nun Beyaz Saray'da bulunmasından rahatsız olduğunu anlatıyor.

Gates'in kitapta yer alan ifadeleri şöyle: "Gates'in yüzeyselliğinden ve ABD politikalarına yönelik eleştirilerinden rahatsız oluyordum - burnu büyüklüğünden ve tuhaf hırsından bahsetmiyorum bile. Ben de Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft'a Bibi'nin Beyaz Saray sınırlarından içeri alınmaması gerektiğini söyledim" diyor.

Bununla birlikte Gates'in rahatsızlığı sadece Netanyahu'yla ilgili, zira eski bakan, "ABD bayrağıyla İsrail bayrağının birlikte dalgalanmasının kendisini her zaman duygulandırdığını" da ifade ediyor.

Gates, Netanyahu'yu, Obama yönetiminin İsrail için yaptıklarının değerini bilmemekle suçluyor.

İkili arasındaki gerginlik özellikle ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışıyla ilgili bir konuşmada ortaya çıkıyor. Netanyahu Gates'e "Peki bizim ordumuza yatırım yaparak bunu dengelemeyecek misiniz? İsrail tarafında nasıl telafi edeceğiz?" diyor. Gates şöyle devam ediyor: "Bezgin bir biçimde kendisine bugüne kadar hiçbir ABD hükümetinin İsrail'in stratejik savunması için Obama yönetimi kadar çaba sarf etmediğini söyledim."

Haberin Devamı

OBAMA'DAN GATES'E YANIT
Bu arada Başkan Obama, Gates'i "olağanüstü bir savunma bakanı" olarak nitelendirirken "Afganistan'daki misyona inancını kaybettiği" yönündeki kitapta geçen iddiayı reddetti.

Obama, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey ile Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında kitapla bir soruyu yanıtladı.

Obama savunma bakanı olarak olağanüstü bir iş çıkaran Gates'in Afganistan konusundaki eleştirilerini reddederek, "Misyonumuza yönelik inanç beslemeye devam ettiğim gibi, en önemlisi, askerlerimize ve hayal edilebilecek en zor şartlarda gösterdikleri performansa sarsılmaz bir güven duydum. Ve bu iş daha bitmedi" diye konuştu.

Obama, Gates de dahil kendisi ve ulusal güvenlik ekibinin Afganistan konusunda doğru bir strateji ve politika ortaya koyduklarını belirterek, bu strateji sayesinde Afganistan'daki muharip operasyonları bu yılın sonuna kadar tamamlamış olacaklarını söyledi ve şöyle devam etti: "Ancak savaş hiçbir zaman kolay değil, bu süreçte yer alan hepimiz bunu anlıyoruz. Şunu vurgulamak isterim ki, buradaki görevi sırasında Bakan Gates olağanüstü bir savunma bakanıydı, benim iyi bir dostumdu ve ona hizmetlerinden dolayı her zaman minnettar kalacağım."

BAKMADAN GEÇME!