İsmail EREL / FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2008 00:00
Merkezi Almanya’nın Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (TAM) direktörü Faruk Şen, İshak Alaton’a destek amacıyla yazdığı "Avrupa’nın yeni Yahudileri Türkler" yorumu nedeniyle görevini kaybedebilir.
TAM Şen’in görevden alınmasını istiyor, Şen ise "Yazı, Türkiye’deki azınlıkları koruma amaçlı. Hakkımı sonuna kadar ararım" diyor.
REFERANS gazetesindeki köşesinde Türkiye’deki Yahudi azınlığa ve İshak Alaton’a destek çıkmak için yazdığı yazı Almanya’da yanlış anlaşılınca TAM direktörü Faruk Şen zor durumda kaldı. "Avrupa’nın yeni Yahudileri" başlıklı yazı nedeniyle, Essen’deki Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin üç Almandan oluşan yönetim kurulu Şen’in görevden uzaklaştırılmasını kararlaştırdı. Şen, "Türkiye’de azınlıkları koruma amaçlı bir yazıdan dolayı görevden alınırsam, hakkımı sonuna kadar ararım. Önyargılı davranıyorlar" dedi.
Şen, üç kişilik yönetim kurulunun, son kararı verecek olan 27 kişilik kuratoryuma öneri götürdüğünü belirterek, "Ancak yönetimin beni görevden alma gibi bir yetkisi yok zaten. Onlar öneriyi getirirler, başkanlığını Kuzey Ren Vestfalya Uyum Bakanı Armin Laschet’in yaptığı kuratoryum da bu öneriyi görüşür. 14 kişinin ’evet’ demesi halinde, bir karar alınır" dedi.
TAM’da yönetim kurulu Fritz Schaumann (Başkan), Thomas Kufen (CDU) ve Prof. Heinz Jürgen Axt’tan oluşuyor.
Alaton’un "anti-semitizm beni çok etkiliyor" deyince, Türkiye gibi bir ülkede bunun olmaması gerektiği yönünde bir yazı kaleme aldığını ifade eden Şen şöyle konuştu: "Türkiye’deki azınlıkların uğradığı haksızlığı dile getiren bir yazı yazdım. Son dönemlerde saldırılara maruz kalan İshak Alaton’a destek verdim. Üstelik yazıyı TAM direktörü olarak değil, kendi adıma kaleme aldım. Eğer görevden alınırsam da Almanya’da hukuksal yolları sonuna kadar kullanacağım ve Avrupa Adalet Divanı’nda gerekli adımları atacağım."
Alaton yine üzüldü
Alman kamuoyuna olayın iç yüzünü anlatmak isteyen İshak Alaton, Şen’e destek amacıyla Almanya’nın önde gelen 3 gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung ve Tagespiegel’in Türkiye temsilcilerine tek tek giderek olayın yanlış anlaşıldığını anlattı. Alaton, makalenin "Musevilere karşı önyargı değil, tam tersine destek amaçlı olarak yazıldığı" mesajını verdi.
Türkler yeni Yahudiler
FARUK Şen, Referans’taki 19 Mayıs tarihli yazısında, 1492 yılında Sefaradların İspanya’dan gönderildiği tarihten 20. yüzyıl ortalarına kadar Yahudilerin Avrupa’da kolay bir hayat sürmediğini, halen Avrupa’daki 5 milyon 200 bin Türkün ayrımcılık ve dışlamalara maruz kaldığını belirterek şöyle diyordu: "Alarko Holding’in kurucusu, değerli işadamı İshak Alaton ile yapılan röportajda, devlet kaynaklı anti-semitizmi okuma olanağı buldum. 1933’lerde baskı gören Yahudilere kapılarını açan ve her türlü baskı ve ahlaksız teklife rağmen kendilerine kol kanat geren Türkiye’de bugün nasıl bir duruma geldik? Bu röportajın ardından başlatılan hücum, Almanya’da yaşayan Türkler olarak çeşitli dönemlerde yaşadıklarımızı anımsattığından üzüntüm daha da arttı. İshak Bey, (...) Türk Halkı ve Avrupa’nın Yeni Yahudileri olarak arkanızdayız."