Güncelleme Tarihi:
Çin’in kırsal bölgelerinde cenaze hırsızlığı yeniden nüksetmiş durumda... Hırsızlar özellikle kadın cesetlerini çalarak
CESET HIRSIZLIĞI ÇİN’DE YASADIŞI
Çin Komünist Partisi iktidarı, bu ritüeli yasadışı kabul ederek yasakladı. Ancak son zamanlarda bu ritüel yeniden hortlamış gözüküyor. Zira zengin aileler hırsızlara, ceset başına 10 bin Euro’ya kadar ödeme yapıyor.
ANNESİNİN MEZARDAN ÇALDILAR
Çin’in kuzeyinde bulunan Şansi bölgesindeki Dongbao kasabası son 3 yılda 15 ceset hırsızlığına sahne oldu. Şansi haricindeki diğer bölgelerde yaşanan ceset hırsızlığı vukuatları da en az Şansi bölgesindekiler kadar kabarık...
İşin kötü tarafı, acılı aileler kaybettikleri fertlerin cenazelerinin çalındıklarını uzun zaman sonra fark ediyor. Bu nedenle cenazelerin izini sürmek imkansız hale geliyor.
53 yaşındaki Li Fucai de onlardan biri...
Fucai, annesinin cenazesinin bir yıl kadar önce çalınmış olduğunu belirtiyor.
“Kim bilir annemi nereye götürdüler. Şimdi babam burada tek başına yatıyor. Hırsızların annemin cenazesinden kazandıkları o para haram.”
RİTÜEL 3000 YIL ÖNCEYE DAYANIYOR
Bu ilginç ritüel yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanıyor. Çin’in kırsal kesimlerinde aileler bekar olarak ölen erkeklerin yanlarında kadın olmadan gömülmesinin kötü şans getireceğine inanıyordu. Eğer yalnız gömülürlerse ruhunun huzura kavuşmayacağını düşünüyorlardı. Bu yüzden erkekleri bir kadın cesediyle birlikte gömmeye başladılar.
CENAZELER KARABORSADA
Son yıllarda ceset hırsızlığının yeniden yükselişe geçmesi ülkedeki mevcut ekonomik sıkıntıya bağlanıyor. Sevdiklerinin yalnız gömülmesini istemeyen varlıklı aileler fahiş rakamlar karşılığında ceset hırsızlarına ödeme yapıyor. Çin’de bu iş ‘karaborsa’ olarak tanımlanıyor.
Geçtiğimiz Ekim ayında polis üç şüpheliyi ceset hırsızlığı şüphesiyle gözaltına aldı. Şüpheliler, cesetleri ‘ölü gelin’ olarak satacaklarını itiraf ettiler. 2013 yılında ise 4 kişilik bir çete 10 cesedi çalma suçlamasıyla gözaltına alındı. Çete, sattıkları cesetlerden 240 bin Euro kazandıklarını itiraf etti.
YENİ ÖLENLER DAHA PAHALI
Çetenin itirafları ise kan dondurucuydu. Karaborsada henüz yeni hayatını kaybedenlerin cesetleri, daha önce ölenlere göre daha pahalıya satılıyordu. Parçalanmış olan eski cesetlerse çelik kablolarla yeniden bir araya getiriliyor, güzel kıyafetler giydirilerek satılıyor.
‘ÇÖPÇATAN AJANSLARI’ UYGUN CESETLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR
Çin medyasına göre ise bazı ‘çöpçatan ajansları’ bekar kadın ve erkek cesetlerini ailelerinin rızasıyla bir araya getirerek hizmet veriyor. Çinli yetkililer bu yönteme, yasadışı ceset ticaretine göre daha toleranslı yaklaşıyor.