Güncelleme Tarihi:
Tüm dünyayı tehdit eden bir ekonomik çöküşe doğru ilerleyen Japonya'da krizin sorumlusu olarak görülen Başbakan Yoşiro Mori çekilmeyi kabul etti. Her konuşmasında kırdığı potlar yüzünden halk desteği yüzde 6'ya düşen Mori'nin yerine yeni bir lider seçilecek. Mori döneminde işsizlik arttı, hükümetin borçları dünya rekoru kırdı, borsa 15 yıl önceki düzeye düştü.
Gaflarının yanı sıra ekonomi yönetimindeki beceriksizliğiyle Japonya'yı bıktıran Başbakan Yoşiro Mori sonunda sahneden çekilmeyi kabul etti. Mori başında bulunduğu Liberal Demokrat Parti (LDP) yönetimiyle yaptığı toplantıda, kendi yerine yeni bir lider seçilmesi için start verdi. Tek başına iktidarda bulunan LDP'nin yeni lideri, otomatikman yeni başbakan olacak.
Fiilen istifa etmiş sayılan 63 yaşındaki Mori daha görevde bir yılını bile doldurmamıştı. Geçen yıl ölen eski Başbakan Keizo Obuchi'nin felç geçirip komaya girmesi üzerine liderlik koltuğuna oturan Mori kısa sürede nefret edilen politikacı konumuna geldi. Japonları şok eden konuşmaları nedeniyle medyanın uzun zamandır ‘‘istifa et’’ diye baskı yaptığı Mori sonunda pes edince gazeteler de bayram yaptı. Dünkü Japon gazeteleri ‘‘Çok geç kaldı. Ekonomiyi kurtarmak için daha önce gitmesi gerekiyordu’’ yorumlarıyla çıktılar. Mainiçi Şimbun gazetesi başyazısında ‘‘Japonya'nın bu ekonomik ve politik karışıklıktan kurtulması için Mori'nin istifa etmesi kaçınılmazdı’’ görüşüne yer verdi.
ABD'li ekonomistler Japon ekonomisinin son 10 yıldır durgunluk içinde olduğunu ve çökmesi halinde sadece bölge ülkelerinin değil, tüm dünyanın etkileneceğini söylüyorlar. .
SKANDAL GAFLAR
Başbakan Mori göreve geldiği günden beri gafları yüzünden çok şiddetli tepkilere hedef oldu.
İlk gafını selefi Obuçi'nin cenaze töreninde yaptı. Japon geleneklerine göre küllerin durduğu vazonun önünde üç kez eğilmesi gerekiyordu, ancak eğilmedi.
Geçen ay bir Amerikan denizaltısının Japon balıkçı gemisine çarpması sonucu yaşanan kaza karşısında duyarsız kalması yeni bir dehşet yarattı. Çok sayıda Japon'un öldüğü bu kazanın haberini aldığı sırada golf oynayan Mori'nin ‘‘Nasıl olsa elimden birşey gelmezdi’’ diyerek oyuna devam etmesi bardağı taşıran son damla oldu.
Çin'den ‘‘Şina’’ diye bahsetti. Oysa 1937-45 yılları arasında Çin'de işgalci güç olarak bulunan Japonlar bu dönemi hatırlamak istemedikleri için Çin'i bugün ‘‘Çugoku’’ adıyla anıyorlardı.
Japonya'yı, merkezinde imparatorun bulunduğu ilahi bir ülke olarak tanımladı. Oysa Japonlar, ilahi imparator kavramı yüzünden İkinci Dünya Savaşı'na sürüklendikleri için bu sözleri de asla kullanmıyor.
Bir muhalefet milletvekiline ‘‘piç kurusu’’ dedikten sonra özür dilemek zorunda kaldı.
Aralık ayında bir dergi, Mori'nin bir mafya üyesiyle çekilmiş resminin elinde bulunduğunu yazdı.