Güncelleme Tarihi:
G7 ülkeleri Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada ile Avrupa Birliği’nin liderleri üç günlük zirvenin dün ilk gününde, Rusya’ya yönelik teknoloji, endüstriyel ekipmanlar ve çeşitli hizmetleri hedefleyen yeni yaptırımlarda uzlaştı.
RUS ELMASINA KISITLAMA
Ayrıca beklendiği gibi, “Rusya’da çıkarılan, işlenen veya üretilen elmasların ticaretini ve kullanımını kısıtlama” sözü de verdiler. Rus elmasının ticaret hacminin yıllık 5 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor. G7 ülkeleriyle birlikte Avrupa Birliği de elmas yaptırımına katılırken, AB üyesi Belçika en önemli Rus elması alıcılarından. Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD de önemli müşterilerden. Bu arada İngiltere, elmasın yanı sıra Rus bakır, alüminyum ve nikeline de yaptırım getirdi.
UKRAYNA F-16 İSTİYOR
Bu yılki G7 zirvesi için ev sahibi Japon lider Kişida, fazladan sekiz konuk davet etti. Avustralya, Hindistan, Brezilya, Güney Kore, Vietnam, Endonezya ile Afrika Birliği’ni temsilen Komorlar ve Pasifik Adalar Birliği’ni temsilen Cook Adaları zirvede yer alıyor. Zirveye bizzat katılması beklenen Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin de F-16 verilmesi konusunda liderleri ikna etmeye çalışması öngörülüyor.
TAYVAN KRİZİ DE MASADA
Rusya odakta olsa da Çin konusunda ortak bir politika arayışı da liderlerin gündeminde. Fransa ve Almanya, ABD’ye kıyasla daha yumuşak bir dil kurma peşindeyken, Washington bölge ülkeleri Japonya, Hindistan ve Avustralya’nın da desteğini alarak özellikle Tayvan’ın güvenliği konusunda daha şahin bir yol izlemek istiyor. G7’nin yanı sıra Hiroşima’da bir de Çin karşıtı kurulmuş Quad toplantısı gerçekleştirilecek. ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan liderleri, Çin’in Asya Pasifik’te artan etkinliğine karşı nasıl bir yol izleyeceklerini tartışacak.