Faruk ZABCI/LONDRA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2009 00:00
G-20 zirvesinin yapıldığı Londra dün savaş alanına döndü. Küresel ekonomik krizi protesto edenler, Royal Bank of Scotland’ı bastı. İngiltere Merkez Bankası yoğun güvenlik önlemleri sayesinde kuşatmaya dayandı.
Kapitalizm bekaretimi çaldı Bir genç kız, "Kapitalizm bekaretimi çaldı" yazan pankart taşıdı. En popüler tezahürat ise şu oldu: "Ateş yakalım, ateş yakalım. Bankacıları en üste koyalım. Başbakan Brown arada kalsın. Sonra kibriti çakalım."
LONDRA'YA PROTESTOCU AKINIDünyanın en gelişmiş 20 ekonomisine sahip ülkelerin liderleri, bugünkü G-20 zirvesi için geldikleri Londra’da binlerce öfkeli protestocu tarafından karşılandı. Küresel ekonomik krizin sorumluluğunun zengin ülkelerin liderlerinde ve açgözlü bankerlerde olduğunu savunan protestocular, Londra’nın finans merkezinde hayatı felç etti.
Protestocular, şakalarıyla meşhur 1 Nisan’ın Batı’da "Aptallar Günü" olarak anılmasına gönderme yaparken, dünü "Mali Aptallar Günü" ilan ettiler. Anarşistlerin ve çevrecilerin ağırlıkta olduğu en büyük kalabalıklardan biri İngiltere
Merkez Bankası önünde toplandı. Yüzlerce kişi bankaya zorla girmek istedi. Müdahale eden polise yumurta ve meyve atıldı, güvenlik barikatları taşlandı. Royal Bank of Scotland binası ise kuşatmaya dayanamadı. Yüzlerce kişi bankaya girerek etrafı yakıp yıktı. Duvarlara "hırsızlar" yazıldı. 11 kişi gözaltına alındı.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve ABD Başkanı Barack Obama şehrin bir başka bölgesinde basın toplantısı düzenlese de, "The City" olarak anılan şehir merkezindeki protestolardan nasiplerini aldılar. Bir pankartta, Obama’nın
seçim kampanyasında kullandığı "Yes We Can" (evet yapabiliriz) sloganına şu şekilde atıfta bulunuldu: "Hükümeti devirebilir miyiz? Evet, yapabiliriz!" Şehir merkezine uzak Docklands semtindeki irvede bir araya gelmeye hazırlanan liderlerin korunması için 31 bin polis görev yapıyor.
G-20 notları...
Naomi’li Harry Potter’lı yemekSİLAHLARA VEDA: Zirve öncesi siyasi cephede en önemli açıklama, ilk kez bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in görüşmesinden çıktı. İkili, nükleer silahsızlanma konusunda müzakereleri yeniden başlatma konusunda uzlaştıklarını açıkladılar. Görüşmeler 1997’de kesilmişti.
MÖNÜDE KUZU KOL: Dünya liderlerine Downing Street’te verilen özel yemeğin mönüsünü, ünlülerin şefi Jamie Oliver hazırladı. Ekonomik kriz nedeniyle menü mütevazı tutuldu.
Yemek, İskoçya’nın Shetland adalarından gelen ve deniz börülcesi ile servis edilen organik somonla açıldı. Ana yemek, Galler’in kuzeyinden gelen fırında ağır ağır pişirilmiş kuzu etiydi. Kuzu kol; patates, yaban mantarı ve nane sosu ile servis edildi. Tatlı olarak Bakewell turtası sunuldu.
EŞLERE AYRI YEMEK: Liderlerin eşleri, Downing Street’in bir başka odasında, aynı mönüyle ağırlandılar. Bu yemekte ABD First Lady’si Michelle Obama, Harry Potter yazarı JK Rowling ile Olimpiyat şampiyonu Kelly Holmes’un arasında oturdu. Emine Erdoğan’ın da hazır bulunduğu masadaki ünlüler arasında topmodel Naomi Campbell de vardı.
KURŞUN GEÇİRMEZ MODA: G-20’deki bazı liderlerin, Obama’nın yemin töreninde giydiği takımı tasarladığı söylenen Kolombiyalı modacı Miguel Caballero’yu tercih ettiği bildirildi. Caballero, normal görünen ancak kurşun geçirmez olan elbiseler tasarlıyor. Michelle Obama ise Tayvan doğumlu Amerikalı modacı Jason Wu’nun kreasyonunu giydi.
Bilgi notuİsveçli anarşist müzik grubu International Noise Conspiracy’nin, "Kapitalizm bekaretimi çaldı" adlı bir şarkısı var.