Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN gayrisafi hasılasının beşte dördünü temsil eden 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden oluşan G-20 üyelerinin liderleri bugün Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bir araya geliyor. Kentin böylesi önemli bir zirveye ev sahipliği yapması, eşi benzeri görülmemiş güvenlik önlemlerini beraberinde getirdi. Kent üzerindeki uçak trafiği yasaklandı, zirve boyunca metro ve tren seferlerinin durdurulduğu belirtildi. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, insanların üç günlük tatili değerlendirerek şehir dışına çıkmalarının daha iyi olacağını söyledi. Kent sakinlerine önerilen diğer çözüm ise ‘evde kalmaları.’ Arjantin’in tüm önlemlerine rağmen kentte şu ana kadar G-20 karşıtı 33 protestonun planlandığı açıklandı.
SUUDİ VELİAHT PRENS KRİZİ
G-20 Zirvesi’nin en çok tartışılan ismi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman. Arjantinli Federal Yargıç Ariel Lijo, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün başvurusu üzerine önceki gün Arjantin’e varan Prens’i ‘mercek altına’ aldı. Arjantinli savcının Türkiye, Yemen, Suudi Arabistan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, Prens hakkında bilgi almak için talep mektubu gönderdiği ifade edildi. Arjantin’deki dava, Suudi Prensi ülkeden ayrılmadan bitme ihtimali bulunmadığı için, ‘sembolik’ olarak değerlendiriliyor. Prens Muhammed, 2 Ekim’de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda Suudi infaz ekibi tarafından öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölüm emrini vermekle suçlanıyor. Prens’in zirvede Rusya lideri ile ikili bir görüşme yapması bekleniyor. ABD Başkanı Trump ile görüşme ise beklenmiyor. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Veliaht Prens ile bir araya geleceğini ve görüşmede Kaşıkçı cinayetini gündeme getireceğini açıkladı.
TİCARET BARIŞI GELİR Mİ?
Bu yılki zirve, Trump’ın uluslararası ticarete yönelik ‘uzlaşmayı’ askıya aldığı, Brezilya, İtalya ve Meksika’da ise popülist liderlerin göreve geldiği bir atmosferde gerçekleşiyor. Zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek Trump’ın sert tutumunu sürdürmesi bekleniyor. ABD Başkanı’nın Çin’e karşı ‘ticari savaştan’ geri adım atmaması Macron’un da gündemindeydi. Arjantin merkezli La Nacion’a konuşan Macron, “Bunun herkes için yıkıcı olacak bir ticari savaşa dönüşme riski var” dedi. ABD, Çin’in haksız ticaret uygulamaları olarak nitelendirdiği faaliyetlerini cezalandırmak için bu yıl Çin’den ithal 250 milyar dolar değerinde ürüne yüzde 10 ila 25 ek gümrük vergisi getirmişti. Yüzde 10 oranındaki gümrük vergileri gelecek yıl yüzde 25’e yükselecek.