Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 00:00
ABD’nin eski Varşova Paktı topraklarındaki füze kalkanı projesi, Moskova’yı kızdırdı. ABD, "İran ve K.Kore füzelerine karşı müttefiklerimi koruyacağım" diyor. Moskova’nın cevabı ise şu: "O ikisinde kıtalararası füze olmadığını herkes biliyor. İran’dan korkuyorsan, füzelerini Türkiye’ye yerleştir."
ABD ile Sovyetler Birliği arasında 80’li yıların başında gerilime neden olan "Yıldız savaşları" projesinin şimdi Washington tarafından "Küresel Füze Kalkanı" adı altında yeniden inşasına başlanması Moskova’yı küplere bindirdi.
ABD’nin, füze kalkanı projesinin vazgeçilmez unsuru sayılan radar ön izleme istasyonlarını Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmek üzere bu iki ülke ile ilke anlaşmasına varması üzerine Moskova konuşmaya başladı. Savunma Bakanı Sergey İvanov, "ABD, müttefiklerini İran ve Kuzey Kore gibi devletlerin füzelerine karşı koruyacağını söylüyor. Ancak o iki devletin elinde Avrupa’yı vuracak kadar uzun menzile sahip füze bulunmadığını herkes biliyor. Demek ki, bu füze savar sisteminin kime yönelik olduğunu sorgulamamız gerekiyor" dedi.
Rusya Silahlı Kuvvetleri Uzay Birlikleri komutanı general Vladimir Popovkin’ de şöyle konuştu: "ABD, radar istasyonlarıyla burada konuşlanacak Saveguard balistik füze yakalayıcı silahların Rusya’yı hedef almadığını söylüyor. Ama buna inanmak zor. ABD, İran’dan korkuyorsa füze kalkanının unsurlarını Rusya sınırına değil, gidip Türkiye’ye konuşlandırması gerekmiyor muydu? Oradan İran çok daha kolay denetlenir. Bu yüzden biz sistemlerin sanal düşman İran değil, tamamen Rusya’ya karşı tasarlandığını düşünüyoruz. Amerikan radarları çalışmaya başladığında Rusya’nın tüm Avrupa kıtası bölümüyle Kuzey filosunda olup bitenler mercek altında olacak. Uluslararası terörle mücadelede müttefik sayıldığımız ABD demek ki bize hala bir numaralı düşman olarak bakıyor. Ama bizim kıtalararası Topol-M füzeleri ABD’nin kurduğu kalkanı rahatlıkla delebilir."