Güncelleme Tarihi:
Bir dizi temasta bulunmak üzere Ankara’da bulunan AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, 23. Faslın Çalışma Grubu toplantısı öncesinde değerlendirmelerde bulundu. Konunun Türk muhataplarıyla bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Füle, müzakere sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için bu tür toplantıların önemine vurgu yaptı.
Yargı bağımsızlığı ve partizan olmayan bir yargı sistemi ile anayasal haklara saygılı olmanın AB üyeliği için hayati önemde olduğunu vurgulayan Füle, “Bağımsız ve tarafsız bir yargı ve temel haklara saygı AB’ye katılım sürecinde hayati önem taşıyan konulardır. Bunlar Avrupa değerlerinin temelini, merkezini teşkil eder. Bu nedenle Türk ortaklarımızla bu konularda çalışmaya devam etmek istiyoruz. Burada tabii ki Türk mevzuatının belli parçalarının mevcut kanunlarla dilinin tam olarak karşılaştırılmasından bahsetmiyoruz. Burada bizim bahsettiğimiz, AB’nin temel ilkelerinin ve standartlarının AB değerlerinin korunacağı şekilde takip edilmesini sağlamak. Mesela, yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığı değerleri. Eğer halk, bu değişikliklerin Türk vatandaşlarının üzerinde gerçek bir etkiye sahip olduğuna inanmazsa o zaman bu işe yaramaz. Bu nedenle bizim insanları halkı güçlendirmemiz, yetkilendirmemiz gerekiyor, onların hakları ve özgürlükleri konusunda onlardan fazla garanti vermemiz gerekiyor.” dedi.
'BÜYÜK ENERJİ HARCADIK, SÜRECİ SEKTEYE UĞRATMAYALIM'
Stefan Füle, genişlemeden sorumlu komiser olarak, aday ülkelerdeki gelişmeleri rapor halinde sunma vazifesi olduğunu hatırlatarak, “Umuyorum ki bu toplantımızdan sonra Brüksel’de, AB Konseyi’ne ve Avrupa Parlamentosu’na Türkiye’nin reform sürecine devam edeceğini iletebilirim. Türkiye’de birkaç cesur ve olumlu reformlara şahitlik ettim. Bu gelişmelerin sekteye uğratılmaması gerekiyor. Büyük ölçekte enerji, zaman ve finansman, kaynak harcadık. Artık yeniden bu sürece ivme kazandırmamız gerekiyor. Bu süreci yeniden hızlandırmamız gerekiyor ve umarım bu toplantıda buna başlamış olacağız ve bu toplantı başlangıç noktası olacak.” ifadelerini kullandı.
'OLGUN DEMOKRASİLERDE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ESASTIR'
Yasal düzenlemelerde geniş bir uzlaşı için toplumsal mutabakatın şart olduğuna dikkat çeken AB Komseri Stefan Füle, “Olgun demokrasilerin temel unsurlardan birisi kararların mümkün olduğu kadar şeffaf alınması ve her bireyin bu konudaki şahsi düşüncesini rahatça dile getirebilmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.