Güncelleme Tarihi:
NTVMSNBC'nin haberine göre, yapılan araştırma sonucunda Fransa'da şu anda halkın yüzde 36'sının Türkiye'nin gelecekteki AB üyeliğine sıcak baktığı ortaya çıktı.
Bu oran 2002 yılındaki araştırmada yüzde 29 olarak kaydedilmişti. Buna karşılık, Fransızların yüzde 53'ü üyeliğe hâlâ karşı çıkıyor. 2002 yılındaki araştırmada Fransızların yüzde 58'i Ankara'nın üyeliğine karşı çıkıyordu.
SOLCULAR VE ZENGİNLER DESTEKLİYOR
Şubat ayı ortalarında gerçekleştirilen araştırmaya göre, Fransa'da Türkiye'nin olası AB üyeliğine en fazla desteği, eğitimli ve gelir düzeyi yüksek meslek gruplarına mensup olanlar (yüzde 48), sol partilerin sempatizanları (yüzde 47) ve 18-24 yaş grubundakiler (yüzde 45) veriyor. Karşı çıkanların başını ise aşırı milliyetçiler (yüzde 87) ve merkez sağ ve muhafazakar partilerin sempatizanları (yüzde 74) çekiyor.
EN ÖNEMLİ ENGEL KÜLTÜREL FARKLILIK
Araştırma sonuçları, Fransız kamuoyunda Türkiye'nin olası üyeliği önündeki en önemli engellerin "Kültürel ve Dinsel Farklılık" (yüzde 44), "Türkiye'nin Coğrafi Olarak Avrupa Dışında Bulunması" (yüzde 38), "Demokrasiye Yeterince Saygı Gösterilmemesi" (yüzde 32), "AB'de Yeterince Üye Olması" (yüzde 27), "Göç Korkusu" (yüzde 24), "Türkiye'nin Kıbrıs ve Ermeni Meselelerindeki Tavrı" (yüzde 22) ve "Türk Ekonomisinin Yeterince Sağlam Olmaması" (yüzde 16) olduğunu gösteriyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ülkesinde Türkiye'nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkan lobinin başını çekiyor.