Fransız ordusunda Sarkozy isyanı

Güncelleme Tarihi:

Fransız ordusunda Sarkozy isyanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin "daha küçük fakat çevik ordu" doktrini, bazı generalleri ayağa kaldırdı: "Avrupa’da askeri liderliği İngiltere’ye bırakıp, İtalya’nın ligine düşeriz."

Savunma Bakanı: İtaat edin

Generallerin Le Figaro’da tam sayfa yayınlanan itirazı üzerine Savunma Bakanı Morin, "Askerlerin görevi, halkın seçtiği liderlerin kararlarına itaattir" diye açıklama yaptı.

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yeni savunma stratejisi ordu generalleri arasında sert tepkiyle karşılandı. Bir grup general ve diğer üst düzey subay bir araya gelerek, Le Figaro gazetesinde iki tam sayfalık itiraz bildirisi yayınladılar. Bunun üzerine Savunma Bakanı Herve Morin, generalleri aynı sertlikte uyardı. Morin, "Askerler, halkın oylarıyla seçilmiş liderlerin kararlarına itaatle yükümlüdür, çünkü burası bir cumhuriyet" dedi. Ordunun zayıflayacağı eleştirisini reddeden Morin, "Fransa, ABD, Rusya ve İngiltere ile birlikte dünyanın dört büyük askeri gücünden biridir. Ve bağımsız caydırıcı nükleer gücü olan tek ülkedir" dedi.

Sarkozy’nin yeni savunma doktrinine itiraz eden subaylar kendilerine "Surcouf Grubu" adını verdi. Bu isim, 1773-1827 yılları arasında yaşamış Brötonyalı ünlü kahraman korsan Robert Surcouf’tan geliyor. Sarkozy’nin geçen salı günü açıkladığı yeni savunma doktrini, silahlı kuvvetlerde önemli çapta indirime gidilmesini, istihbarat teknolojisine daha fazla yatırımı ve NATO’nun askeri kanadına dönüşü içeriyor. Ancak "korsan" generaller yeni stratejinin Fransa’nın askeri gücünü kısıtlayacağı görüşünde. "Avrupa’nın askeri liderliğini İngiltere’ye bırakıyoruz ve onların ABD ile özel ilişkisinin doğasını da gayet iyi biliyoruz. Bu doktrin ile Fransa bundan böyle İtalya ile aynı ligde oynayacaktır" diyorlar.

Bilgi notu

Sarkozy’nin yeni savunma doktrini geçen ağustos ayında oluşturulan 35 kişilik uzmanlar kurulu tarafından hazırlandı. Buna göre 320 bin olan ordudaki askeri ve sivil personel sayısında 54 bin kişilik indirime gidilecek, bazı üsler kapatılacak. Tasarruflar sosyal programlara aktarılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!