'Fransa'daki olayları rap grupları tahrik etti'

Güncelleme Tarihi:

Fransadaki olayları rap grupları tahrik etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 17:17

Fransa'da, geçen ay ülke çapındaki eylemlerde yedi rap müziği grubunun "tahrikçi" rolü olduğu iddia edilerek, bu gruplar hakkında soruşturma yapılıp yapılmayacağı hükümete soruldu.

Haberin Devamı

Fransa'da çoğu sağ eğilimli 153 milletvekili ve 49 senatör, kuzey ve siyah Afrika kökenli Fransızların, geçen ay başkent Paris'in banliyölerinde araç yakarak başlayıp, ülke geneline yayılan isyanında rap müziği gruplarının rolü olduğunu iddia etti.

Fransız parlamenterler, bu çerçevede Adalet Bakanı Pascal Clément'a eylemlerde rolü olduğunu öne sürdükleri yedi rap müziği grubu hakkında soruşturma yapılıp yapılmayacağını sordu.

Rap gruplarının, "beyaz düşmanı" ve "Fransa'ya karşı kin gösterisi içeren" besteler yaptığını öne süren Fransız parlamenterler, "ırk düşmanlığına karşı çıkmak yerine, ırkçılık ticareti yapıldığını" savunuyor.

VAROŞTAN YÜKSELEN İSYAN ÇIĞLIĞI: RAP

ABD'nin varoşlarında izole edilmiş, yoksul ve acımasız bir yaşam sürdüren siyahların başkaldırı müziği olarak ortaya çıkan rap'ın "babası" Jamaika kökenli DJ Kool Herc. Bu müziğin kökeni de blues, caz ve rock ile aynı ana temaya dayanıyor. Son derece güç, neredeyse insanlık dışı koşullarda yaşayan ve egemen kültür tarafından dışlanan, aşağılanan zenci halkın isyanı.

Müzikal olarak rap'in temelinde; arka planda tekrarlanan bir ritm ve üzerine yerleştirilen yarı şarkı yarı şiir gibi seslendirilen sözler yer alıyor.

Rap müzik 1979'da Fatback Band ve Sugarhill Gang'in parçalarıyla müzik endüstrisinin de dikkatini çekti. 80'lerin başı ile birlikte Kool Moe Dee, Grandmaster Flash, Whodini, Sugarhill Gang, Treacherous Three, West Street Mob, Funky 4+1, Fat Boys, Disco Dream Run Dmc, Beastie Boys gibi gruplar eğlenceli, pozitif, sözler içeren rap şarkıları yaptı.

1987 rap müzik için bir dönüm noktası oldu. Ama kötü anlamda bir dönüm noktası. Şiddet ve küfürlü sözleri önplana çıkaran İce Cube, Nwa, Ice t, Gang starr gibi rapper'lar 80'lerin sonları ile piyasaya girdi ve bunların yarattığı müzik türü gangsta rap olarak anıldı. Bu küfür ve şiddet furyası 90'lara gelindiğinde daha da arttı.

Eminem gibi beyaz şarkıcıların da ilgisini çekmesine ve milyonlarca kişi tarafından dinleniyor olmasına rağmen rap dünyada "yaramaz çocukların müziği" olarak nitelendiriliyor.  Zaman zaman bu tür müziği dinleyen ya da yorumlayanların adlarının sokak çeteleri hesaplaşmalarına hatta uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karıştığı da oluyor.

Pek çok müzik yazarına göre bu çok normal. Çünkü rap bastırılmış, köşeye kıstırılmış bir kitlenin kendini dışavurma çabasından başka bir şey değil. Bunun için de canlı televizyon yayınlarında bile birbirine giren ya da stüdyoda birbirini öldüren müzisyenlerle ilgili haberler duymak hiç şaşırtıcı değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!