Fransa’da zafer Macron’un

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da zafer Macron’un
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 01:00

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu dün yapıldı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Yürüyüş Hareketi’nin adayı AB yanlısı Macron oyların yüzde 65.5’ini alarak Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Macron, görevi devraldığında ülke tarihinde birçok ilki gerçekleştirmiş olacak.

Haberin Devamı

FRANSA’da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinden, AB yanlısı ve merkez çizgideki Yürüyüş (En Marche) Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron zaferle çıktı. Seçimde, kendisinden zıt çizgideki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) desteklediği aday Marine Le Pen ile karşı karşıya gelen Macron,  ilk belirlemelere göre oyların yüzde 65.5’ini alarak Fransa’nın 8’inci cumhurbaşkanı oldu.

LOUVRE’DA KONUŞTU

Solcu adayların Bastille ve Republique Meydanı tercihlerinden ve eski sağcı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tercihi Concorde Meydanı’ndan uzak duran Macron, Louvre Müzesi’nin önünde halka hitap etti. Zafer konuşmasında kendisine oy veren herkese teşekkürlerini ileten Macron, “Ülkemizin birliğini garanti altına alacağım” dedi. “Avrupa kıtasındaki insanların ortak kaderini korumak için çalışacağım” diyen Macron, “Fransa terörle mücadelede ön saflarda yer alacak. Herhangi bir zayıflığa izin vermeden terörle savaşmaya devam edeceğiz” diyerek meydanı dolduran coşkulu destekçilerine seslendi.

Haberin Devamı

Fransa’da zafer Macron’un
AŞIRI SAĞDAN TARİHİ REKOR

İlk tur seçimlerde yüzde 21.3 oy alan Le Pen, ikinci turda oyların ancak yüzde 34.5’ini alabildi. Fransa’da aşırı sağ ise bu sonuçla birlikte tarihin en yüksek oy oranına ulaşmış oldu. Seçiminin galibi olan Macron’u telefonla arayarak tebrik eden Le Pen, seçimin ikinci turundan tarihi bir sonucun çıktığını söyledi. Le Pen, “Bana oyunu ve güvenini veren 11 milyon Fransız’a teşekkür ediyorum. Bu sonuçla Fransız halkı, yurtseverler birliğini birinci muhalif güç olarak göstermiştir” dedi. Le Pen, haziran ayında yapılacak genel seçimlerde de partisine geri dönerek mücadelenin başında olacağını kaydetti ve tüm yurtseverleri bu yeni oluşuma destek vermeye çağırdı.    

EN GENÇ CUMHURBAŞKANI

39 yaşındaki Macron, göreve başladığında Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı olacak. Seçimin ilk turunda merkez sağ ve solu aşırı sağ aday Marine Le Pen ile birlikte yarış dışı bırakan Macron, aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu. Son 50 yıldır Fransa’yı dönüşümlü olarak yöneten Cumhuriyetçiler ve Sosyalistler ilk defa ilk turda yarışın dışında kaldı.    

Haberin Devamı

AB RAHAT NEFES ALDI

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Twitter’daki Fransızca mesajında “Fransız seçmen Avrupalı geleceği seçtiği için mutluyum. Birlikte daha güçlü ve adil bir Avrupa” diyerek Macron’u kutladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Macron’u tebrik etti. Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve  Fransız seçmenlerin ‘aşırı sağın kasvetli projesini’ reddettiğini ve AB’nin kalbinde olmayı seçtiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump da Macron’u Twitter hesabı üzerinden kutladı.

Fransa’da zafer Macron’un

Ellerinde Fransa ve AB bayrakları olan binlerce Yürüyüş Hareketi destekçisi, Macron’un zafer konuşmasını yaptığı Louvre Müzesi önünde toplandı. Macron’un konuşmasını yapacağı sırada, fonda çalan AB marşı ‘Ode to Joy’ (keyif kasidesi) dikkat çekti.

Haberin Devamı

Fransa’da zafer Macron’un
FEMEN’DEN LE PEN’E PROTESTO

Feminist aktivist grup Femen üyeleri, cumhurbaşkanı adayı radikal sağcı Marine Le Pen’in oy kullandığı merkezin önünde protesto gösterisi yaptı. Üstleri çıplak beş kadın aktivist, Henin-Beaumont’daki oy kullanma merkezinin karşısındaki kiliseye tırmanarak Le Pen karşıtı bir pankart açtı. Pankartta “Marine iktidardaysa, Marianne çaresizdir” ifadeleri yer aldı. Marianne, Fransa’nın ‘Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik’ sloganını temsil eden ulusal bir kadın simgesi. Polisin müdahalesiyle son bulan gösteride, bir aktivistin gözaltına alındığı, diğerlerinin serbest bırakıldığı bildirildi. 

Haberin Devamı

‘MACRONLEAKS’E SORUŞTURMA

Fransa’da cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinden zaferle çıkan Emmanuel Macron’un, seçim kampanyasının bilgisayar korsanlarının hedefi olması ve bunun sonucunda önceki gün kampanyasına ait bilgi ve belgelerin internet ortamında yayılmasının ardından (Macronleaks) Paris Savcılığına başvurduğu bildirildi. Savcılık “otomatik bir veri işleme sistemine yetkisiz erişim” ve “gizlilik ihlali” gerekçesiyle olayla ilgili soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı François Hollande, seçim kampanyası boyunca bu tip risklerin olduğunu söylediklerini anımsatarak konuyla ilgili araştırma yapılacağını bildirmişti. Macron’un kampanya merkezinden iki gün önce yapılan açıklamada ise “yoğun bir bilgisayar korsanlığı” saldırısının kampanyayı hedef aldığı kaydedilmişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!