Güncelleme Tarihi:
Uyum paketi, Fransız Anayasası ile AB Anayasası arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu değişikliğin yapılmasının ardından, Fransa'da AB Anayasası için ilkbahar aylarında referandum düzenlenebilecek.
Anayasa Mahkemesi, geçen yıl 19 Kasım'da aldığı kararda, AB Anayasası'nın siyasi mülteci hakkı ve suçla mücadele bölümünün ulusal anayasaya ters düştüğünü açıklamıştı.
TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN BÖLÜM
Anayasa uyum paketinin ikinci bölümü, 2007 yılından sonra AB'nin yeni üyeleri için Fransa'da referandum yapılmasını öngörüyor.
AB'nin 2007 yılından sonra yeni üye alması halinde referandum yapılmasını gerekli kılan maddenin, Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tartışma yüzünden hazırlandığı belirtiliyor.
Meclis'te geçen hafta maddeler üzerinde yapılan oylamada, Türkiye'yi rahatsız eden bu bölüm Sosyalist Parti milletvekillerinin itirazına rağmen, sağcı milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmişti. Mecliste geçen hafta yapılan tartışmalarda, Türkiye'nin AB üyeliği de yoğun olarak gündeme gelmişti.
Uyum paketi, mecliste oylandıktan sonra Şubat ayında senatoya gönderilecek. Meclis ve senato üyelerini bir araya getiren 'Versailles Kongresi'nde, Mart ayında düzenlenecek oturumda son kez oylamaya tabi olacak paketin kabulü için üyelerin beşte üçünün onay vermesi gerekiyor.
FRANSA MECLÄ°S BAÅžKANI TÃœRKÄ°YE'YE GELÄ°YOR
Fransa Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın davetlisi olarak 3-5 Şubat tarihlerinde Türkiye'ye gelecek.
  Â
Debre'ye Türkiye'ye yapacağı ziyarette, Fransa Meclisi'nde temsil edilen dört siyasi partinin grup baÅŸkanları da eÅŸlik edecek. Fransız heyetinde, iktidardaki Halk Hareketi BirliÄŸi'nden (UMP) Bernard Accoyer, Sosyalist Parti'den Jean-Marc Ayrault, Fransa Demokrasi BirliÄŸi (UDF) Herve Morin ve Komünist Parti'den Alain Bocquet yer alıyor.Â
  Â
Fransa Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet, 3 Şubat Perşembe günü ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.
  Â
TBMM BaÅŸkanı Bülent Arınç ile yapılacak özel görüşmeden sonra,ÂTBMM'deki grup baÅŸkanlarıyla Fransız heyeti arasında ikili bir görüşme yapılacak ve ortak basın toplantısı düzenlenecek.
  Â
TBMM Başkanı Arınç, konuk heyetin onuruna perşembe akşamı Ankara Palas'ta akşam yemeği verecek.
  Â
Fransız heyeti, 4 Şubat Cuma sabahı, Türkiye'deki sivil toplum örgütleriyle kahvaltıda biraraya gelecek. Heyet, daha sonra sırasıyla TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilecek. Fransız heyeti, yine aynı gün Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile görüşecek ve daha sonra özel uçakla İstanbul'a geçecek.
  Â
Fransız heyeti, 5 Şubat Cumartesi günü İstanbul'da TÜSİAD temsilcileriyle kahvaltıda biraraya geldikten sonra Galatasaray Üniversitesi'ni ziyaret edecek. Heyet, aynı günün akşamı Paris'e dönecek.
Â