AA
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 13:01
Fransa'da çalışma yasası protestoları başkent Paris başka olmak üzere birçok kentte hayatı durdurdu.
Sendikaların çağrısıyla çalışanlar ve binlerce öğrenci "El Khomri" yasası olarak bilinen yeni çalışma yasa tasarısını protesto etmek için sokaklara çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada 11 lisede eğitime ara verileceği ve 20 lisenin gösterilerden dolayı kapalı olduğu belirtildi. Bazı üniversitelerde de eğitime ara verildi. Polis kaynakları Paris'te Condorcet Lisesinde gösteri yaparken molotofkokteyli kullanan bir grup öğrencinin gözaltına alındığını açıkladı.
Eyfel Kulesi de gösterilerden dolayı gün boyu kapalı olacak. Kulenin işletmesinden yapılan açıklamada çalışanların bir kısmının protestolara katılmasından dolayı personel eksikliğinden dolayı hizmet verilemeyeceği kaydedildi.
Başkent Paris'te grevden dolayı metro ve banliyö trenleri dahil toplu ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Ülke genelinde trafikte 600 kilometrelik kuyruk oluşurken, Paris bölgesindeki kuyruk 400 kilometreye ulaştı. Hava ulaşımında da gecikmelerin yaşanırken Paris Orly Havalimanı'nda bazı uçuşların iptal edilebileceği belirtiliyor.
Ülke çapında gün içinde 300'e yakın gösterinin yapılması planlanırken, Paris'te lise ve üniversite öğrencileri Nation Meydanı'nda toplanacak. Montpelier, Limoges, Nantes, Marsilya, Lyon ve Strazburg gibi büyük kentlerde de çalışma yasasına karşı gösteriler düzenlenecek.
Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan tasarı hem hükümetin sert şekilde eleştirilmesine neden oldu hem de sendikaları harekete geçirdi.
Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan tasarı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış haklarının ellerinden alınması" olarak görülüyor.
Yeni tasarıya göre günde azami 10 saat olan çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesai ücretleri düşecek.
Tasarı şirket ve işverenlere personelin çalışma süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Sendikalar bu düzenlemeyle Sosyalist Parti hükümetini sağa kaymakla suçluyor.