Güncelleme Tarihi:
Fransa’da çok tartışılan çalışma yasa tasarısı, ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Güvenlik güçleri, başta, Paris, Rennes ve Nantes kentlerinde yapılan protestolara 68 bin kişinin katıldığını açıkladı.
İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve da toplamda 87 kişinin gözaltına alındığını ve 57 kişinin de bir sonraki eylemlerde katılmasının yasaklandığını duyurdu.
Başbakan Manuel Valls ise Ulusal Mecliste yaptığı konuşmada protestolar sırasında mal kaybına uğrayan esnafın zararının karşılanacağını ve eylemlerde şiddete başvuran gruplara asla müsamaha gösterilmeyeceğini kaydetti.
Paris'te çıkan olaylarda 13 kişi gözaltına alınırken, bazı göstericilerin üzerinden silah çıktığı belirtildi.
Mart ayından bu yana yapılan eylemlerde polis, göstericilere orantısız güç ve yoğun şekilde biber gazı kullanmakla suçlanıyor.
Önceki haftalarda Rennes'de yapılan gösteride 20 yaşındaki bir gösterici, polisin kullandığı plastik mermiyle bir gözünü kaybetmişti.
İç kamuoyunda polise eleştiriler artarken hükümet de polisin ve uygulanan yöntemlerin sonuna kadar arkasında olduğunun altını çiziyor.
Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.
Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.
Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.
Göstericiler, hükümetin tasarıyı tamamen geri çekmesini istiyor.