Güncelleme Tarihi:
Anketlere göre ilk beş sıradaki adaydan dördünün ikinci tur şansı var. Bu adaylar aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, kendisini merkezde konumlandıran "En Marche" (Yürüyüş) hareketi lideri Emmanuel Macron, merkez sağdaki Cumhuriyetçi aday François Fillon, aşırı solun adayı Jean-Luc Mélenchon ve iktidardaki Sosyalist Parti'nin adayı Benoit Hamon.
Peki beş aday seçmenlere neler vadediyor?
Marine Le Pen, Ulusal Cephe
Le Pen'in 2. Dünya Savaşı sırasında 130 bin Yahudinin toplanarak Auschwitz kampına gönderilmesinde Fransa'nın suçunun olmadığını savunması tepkilere yol açtı.
İslam ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Le Pen'in vaatlerinin başında, yeni kanunlar hazırlanana kadar Fransa'ya tüm yasa dışı göçü askıya almak var.
Vaatleri:
AB ile yeni müzakereler ve bunların referandumda oylanması
Yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmesi ve yasal göçün yılda 10 bin ile sınırlandırılması
15 bin yeni polisin işe alımı ve 40 bin kişilik yeni cezaevleri inşaası
Radikal İslamcıların gittiği camilerin kapatılması ve sosyal konutlarda Fransız vatandaşlarına öncelik tanınması
Haftalık çalışma saatinin 35'te kalması, emeklilik yaşının 60 olması
Emmanuel Macron, Yürüyüş Hareketi
2014 yılında ekonomi bakanlığı görevini üstlenmeden önce, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın maliye danışmanı olarak görev yaptı.
Pazar günleri dükkanların daha çok açılmasını sağlayan yasalarla iş dünyasına yeni bir hareketlenme getirse de, politikaları iktidardaki Sosyalistler tarafından eleştirildi. Macron, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymadan önce bakanlıktan istifa etti.
Bir yıl önce kurduğu "Yürüyüş"ü "ne sağda ne solda" bir siyasi hareket olarak nitelendiriyor. Macron, kendisinden 20 yaş büyük eski İngilizce öğretmeniyle evli ve yedi tane üvey torunu bulunuyor.
Vaatleri:
Meslek eğitimi, kömürden yenilenebilir enerjiye geçiş, altyapı ve modernizasyon gibi kamu yatırımları için 50 milyar euro harcanması
Şirketlere vergi indirimi ve 35 saatlik haftalık çalışma süresinin artırılması için şirketlerle müzakereler yapılması
İşsizlik oranının yüzde 9,7'den yüzde 7'ye indirilmesi
François Fillon, Cumhuriyetçiler Partisi
Fillon'un seçim kampanyası, eşinin ve iki çocuğunun kamu fonlarını kişisel çıkarları için kullandıklarına ilişkin iddialarla sarsıldı.
Hakkında resmi soruşturma açılırsa seçimlerden çekileceğini açıklayan Fillon bunu yapmadı ve "siyasi bir suikastın" kurbanı olduğunu savundu.
Bu skandala rağmen, anketlerde seçim kampanyasını en önde götüren iki adayın (Le Pen ve Macron) hemen gerisinde geliyor.
Vaatleri:
Kamu sektöründe yarım milyon kişiyi işten çıkarırken haftalık çalışma süresinin 35 saatte tutulması,
Varlık vergisinin kaldırılması
Irak ve Suriye'deki savaşa katılmış cihatçıların Fransa vatandaşlığından çıkarılması
Rusya üzerindeki AB yaptırımlarının kaldırılması için çaba harcanması ve Suriye Devlet Başkanı'na Beşar Esad'a DEAŞ örgütünü yenmesi için yardım edilmesi
Jean-Luc Mélenchon, 'Başkaldıran Fransa' ve Sol Cephe
Vaatleri:
Oy verme yaşının 16'ya indirilmesi
Fransa'nın başkanlık sistemini değiştirmesi. Seçimlerde nispi temsil sisteminin uygulanması ve parlamentoya daha fazla güç verilmesi
Ülkede hiç kimsenin evsiz kalmaması. Kısmen vatandaşlar tarafından ödenen reçeteli sağlık harcamalarının tamamen kamu bütçesinden ödenmesinin sağlanması.
Benoît Hamon, Sosyalist Parti
Hamon ise hem Mélenchon'un adaylığı, hem de bölünmüş Sosyalist Parti'nin tamamından destek göremediği için şu anda diğer dört adayın gerisinde kalmış görünüyor.
Vaatleri:
Robotlar tarafından yapılacak işlerin vergilendirilmesi
Esrarın yasallaştırılması
Çalışanları işe almayı ve işten çıkarmayı kolaylaştıran yasanın iptali
Ayda 2,185 eurodan daha az kazananların gelirlerini artırmaya yönelik bir plan hazırlanması
İşsizlere ayda 600 euro ödenmesi ve en düşük ücret grubuna ayda 200 euro ek gelir sağlanması
2025'e dek elektriğin yüzde 50'sinin yenilenebilir enerjiyle üretilmesi
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminde altı aday daha yarışıyor ancak bu adayların seçimde fazla bir varlık göstermeleri beklenmiyor.