Güncelleme Tarihi:
Fransa’da 2008’de geçirdiği bir motosiklet kazası ile tıbbi ismiyle “tetraplejik” olan, yani bitkisel hayata giren ve beyin fonksiyonlarını tamamen yitiren Vincent Lambert’in dört hastane değiştirdikten sonra, son yattığı Reims hastanesinde suni hayat ünitesinin fişlerinin çekilmesi kararlaştırıldı.
Hastanede yapılan testlerde beynin fonksiyonlarını yerine getirme ihtimalinin olmadığı sonucuna varıldı. Reims Hastanesi, 2013 yılında, altı yıldır suni beslenme ünitesine bağlı olarak yaşamını sürdüren Lambert’in, ‘Lionetti Yasası’nın izin verdiği ölçüde, fişinin çekilerek, suni nemlendirme ünitesi ile aşama aşama hayatına son verilmesini kararlaştırdı. Eşi, kardeşleri ve yeğeni kararı onaylarken, Vincent Lambert’in anne ve babası ‘kendilerine danışılmadan alınan karar’ı mahkemeye götürdü. Châlons-en-Champagne mahkemesi anne babanın başvurusunu haklı bulunca, talihsiz geç adam yeniden suni yaşam ünitesine bağlandı.
"DOKTOR KARARIYLA ÖLMESİN"
Ancak Vincent’ın eşi Rachel ve yeğeni François Lambert, karara itiraz ederek davayı 2014’te Danıştay’a götürdü. Bütün Fransa son iki yıldır medya önünde parçalanan ailenin ötanazi kavgasını izliyor.
Vincent'ın annesi, "Dün odasından çıkarken ağladım. Sonuna kadar, gittiği her yerde onu izleyeceğimi söyledim. Anneyim ben. Yarın oğlumu görmek, ona sarılmak istiyorum. Bir hakim ya da doktor kararıyla ölmesini istemiyorum" dedi. Eşi Rachel Lambert ise, "Vincent bunu istemiyor. Kardeşine ve bana böyle yaşamak istemediğini işaret etti. Onun isteğini yerine getirmek istiyorum" dedi. Yeğeni ise, "Dedem ve eşi bir ultra Katolik tarikata bağlılar ve ideolojik savaş veriyorlar. Vincent’ı düşünen tek kişi eşi. Altı yıl boyunca eşini her yerde izledi. Dört kere onun yanında olmak için taşındı. Dedem ise zaten 83 yaşında ve oğlunu çok ender görüyor" dedi.
DANIŞTAY RAPORTÖRÜNDEN EŞE DESTEK
Lambert ailesinin yanı sıra, Fransa ve Fransız medyası da ikiye bölündü. Geçtiğimiz hafta dosya üzerindeki incelemenin ardından yayımlanan uzman raporunda, Lambert’in fişinin çekilmesi yönünde karar belirtildi.
Raporda, "suni beslenme işleminin Lambert’i suni bir şekilde hayatta tuttuğu ve hiçbir yaşamsal belirti ve ilerleme göstermediği" ifadesi yer aldı. Danıştay’ın 17 hakimli heyeti ise son kararı bugün verecek. Vincent Lambert’in doktoru Eric Kariger, Danıştay’a, "bir daha bu tür davalara yol açmayacak kesin ve detaylı bir karar alması" için çağrı yaptı.