Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 47 buçuk milyon kayıtlı seçmen 577 sandalyeli Fransız Millet Meclisi’ni yenilemek amacıyla 11-18 Haziran tarihlerinde sandık başına gidiyor. Seçimlere toplam 7 bin 882 aday katılıyor. Adayların yaş ortalaması 48,5. En genç aday 18, en yaşlı aday 89 yaşında. Mevcut meclis üyelerinin yüzde 39’u yeniden aday olmadı.
KATILIM ORANI NE OLACAK?
Seçim sonuçlarını büyük ölçüde katılım oranı belirleyecek. Kamuoyu anketleri seçimlere katılım oranının yüzde 60 barajı altında kalacağını gösteriyor. 2012 yılında yapılan son genel seçimlere katılım oranı yüzde 57,2 olarak kaydedilmişti. Daha iki yıl öncesine kadar Fransız toplumu tarafından tanınmayan Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından geleneksel merkez sol ve merkez sağ seçmenin bir bölümünün oy kullanmama eğiliminde olduğu belirtiliyor.
Macron tarafından 14 ay önce kurulan ve adı “La République en marche” (LREM - Yürüyüş Halindeki Cumhuriyet) olarak değiştirilen hareket seçimlere 536 adayla giriyor. Henüz resmen siyasi parti olmayan hareketin milletvekili adaylarının büyük bölümünü hiçbir siyasi deneyimi olmayan, sivil toplumdan gelme şahıslar oluşturuyor. Fransız kamuoyu bu adayların çoğunu tanımıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Macron etiketi altında seçimlere girdikleri için çoğunun seçilmesi bekleniyor. Fransa’da 5’inci Cumhuriyet döneminde cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yapılan genel seçimlerin tamamında cumhurbaşkanını destekleyen parti veya partiler mecliste çoğunluğu elde etmeyi başarmıştı. Anketler LREM’in 360 ile 427 arası milletvekili çıkararak mecliste çok rahat bir çoğunluğa sahip olacağını öngörmekte.
LE PEN NE YAPACAK?
Cumhurbaşkanı seçimini Macron’a karşı kaybeden aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in partisi Milli Cephe (FN) ise yakaladığı ivmeyi kaybetmiş görünüyor. Anketler cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunda 10 milyon 600 bin Fransızın oyunu alan Marine Le Pen’in partisi FN’nin genel seçimlerin ilk turunda yüzde 18 oy elde edeceği öngörüsünde bulunuyor. Fakat Fransa’nın iki turlu seçim sistemi nedeniyle bu oy oranına rağmen FN’nin en fazla 15 milletvekili çıkarabileceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı seçiminde Jean-Luc Mélenchon ile yüzde 19,6 oy elde eden “Boyun Eğmeyen Fransa” ve Fransız Komünist Partisi ittifakı genel seçimlerde adaylar konusunda net biçimde anlaşamadığı için oy kaybına uğramış görünüyor. Anketler yüzde 11,5 oy alacağını öngördükleri bu blok için yeni mecliste 11 ile 21 arası milletvekili tahmininde bulunuyor.
Aynı anketler 2012’den bu yana ana muhalefette olan merkez sağ partilerin yeni mecliste de bu göreve devam edeceklerini gösteriyor. Cumhuriyetçiler (Les Républicains) ve küçük ortağı Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği’nin (UDI) yüzde 22 oy ile 95 ile 115 arasında milletvekili çıkaracağı öngörülmekte. Merkez sağın bir bölümü Cumhurbaşkanı Macron’u destekliyor. Merkez sağ partilerin elde edeceği skor bu nedenle gelecekteki siyasi yapılanma açısından da önemli.