Güncelleme Tarihi:
Ehliyetsiz olarak otomobil kullanan ve dur ihtarına uymadığı belirtilen Nahel isimli 17 yaşındaki gencin yakın mesafeden sıkılan polis kurşunuyla hayatını kaybetmesinin yarattığı şiddet dalgası Fransa’nın genelini tehdit etmeye başladı. Olayın ortaya çıkmasından bu yana ülke yangın yerine döndü. Protesto eylemlerinin ardı arkası kesilmiyor. İtidal çağrıları karşılık bulmayan yetkililer çareyi güvenlik önlemlerini dörde katlamakta buldu. Önceki gece iyice yoğunlaşan protesto eylemleri dün gece de devam etti. Toplu taşıma araçları ve otomobiller ateşe verildi; karakollar, okullar, bankalar hedef alındı. Yer yer yağmalama eylemlerine rastlandı. Bazı yerleşim birimlerinde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
KRİZ TOPLANTISI
Olayların yoğunlaşması ve bazı şehirlere yayılmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmaneul Macron, dün sabah Brüksel’deki Avrupa Birliği Zirvesi’ne hareketinden önce ilgili bakanlıklar arası bir kriz toplantısı yaptı. Macron, salı gününden bu yana süren olayları “kurumlara ve Cumhuriyet’e karşı” olarak niteleyerek kınadı ve haksız olarak tanımladı. Bakanların zorunlu olmayan seyahatleri de ertelendi.
40 BİN POLİS ALARMDA
Protestoların ikinci günü, 2 bini Paris’te, ülke genelinde ise 9 bin polis görevlendiren İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, dün akşam için 5 bini Paris ve banliyölerde olmak üzere toplam 40 bin polis ve jandarmayı harekete geçirdi. Eylemleri kontrol altında tutabilmek için özel birimler de devredeydi. Darmanin, “Geri adım atacak olan Cumhuriyet değil, haydutlardır” dedi. Dün binlerce kişinin katılımıyla bir protesto yürüyüşü gerçekleştirilirken yargı süreci de hızlı şekilde ilerliyor. Nanterre Cumhuriyet Savcısı Pascal Prache, ateşi açan polis memuru hakkında “kasıtlı adam öldürme” suçundan adli soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ayrıca geçici tutukluluk halinin devamını da talep etti.
2005’i HATIRLATTI
Son üç gündür yaşananlar, 2005’te polis kontrolünden kaçmak isteyen Zyad Benna ve Bouna Traore’nin girdikleri trafo merkezinde elektrik çarpması sonucu ölmelerinden sonra başlayan olayları hatırlattı. Dar bir bölgede başlayan eylemler üç haftadan fazla sürmüş, 274 yerleşim birimine sıçramıştı. Dönemin Başbakanı Dominique de Villepin, Cezayir savaşından sonra ilk kez büyük şehirlerde olağanüstü hal ilan etmek durumunda kalmıştı.
‘NAHEL SAYGILI BİR ÇOCUKTU’
Fransız polisinin vurarak öldürdüğü 17 yaşındaki Nahel’in Cezayir kökenli Fransız olduğu, annesi tarafından yetiştirildiği belirtildi. Dün Paris’e 15 dakika uzaklıktaki Nanterre’de yapılan yürüyüşe katılan anne Mounia, oğlunu ‘saygılı, nazik bir çocuk’ olarak niteledi. Sabahleyin oğlu ile vedalaşıp işe gittiğini söyleyen Mounia, “Hayatımı, yüreğimi benden aldılar. Çok acı verici” diye konuştu. Nahel’in sabıka kaydı olmadığı ancak trafik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle polisin radarına girdiği belirtildi.