Güncelleme Tarihi:
Başbakan Ayrault, 2012 yılında yaptığı bir konuşmada Fransa’da yabancıların uyum ve entegrasyon sorununu köklü bir şekilde ele alacaklarını açıklamıştı. Hükümet, ilgili bakanlarla 2014 başında başlatacağı entegrasyon tartışması öncesi, konunun uzmanlarından oluşan bir komisyondan rapor hazırlanmasını istedi.
Raporunu tamamlayarak Başbakan Ayrault’ya sunan komisyonun medyaya sızan talepleri, kamuoyunu şaşırttı. Beş ayrı gruptan oluşan komisyon, öncelikle ‘entegrasyon’ kelimesinin artık kullanılmaması ve yerine ‘birlikte yaşama’ kelimesinin kullanılmasını istiyor. Bunun sembolik olarak topluma çok güçlü bir mesaj vereceği belirtilirken, son derece güçlü radikal öneriler de yer alıyor.
TÜRBAN YASAĞI KALKIYOR MU?
Uzmanların sunduğu raporun en şaşırtıcı önerisi okullarda türban yasağının kaldırılması. Bunu yeni bir eğitim dili oluşturulması ve ders programlarına sokulması izliyor. Yabancılara karşı ırkçılık suçunun ayrıca tanımlanması ve bunların yargılanacağı ‘Eşitlik özel ihtisas mahkemelerinin’ kurulması da öneriliyor. Okullarda kimlik, etnik köken, kadın erkek eşitliği ve din gibi konularda filozofik olarak yeni bir dil geliştirilmesi de isteniyor. Tarih derslerinde diğer kültür ve uygarlıklar için kullanılan kelimelerin gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor. Kimliğe ait tüm dillerin tanınması konusu ise raporda şu ifadelerle yer alıyor.
"Fransa, kimliğinin arabo-oryantal boyutunu kabullenmelidir. Arapça ve Afrika dillerinin ortaokul aşamasında verilmeli. Tarihin büyük isimleri hep beyazlar ve heteroseksüeller. Yollara, kentlere, sokaklara verilen isimler toplumun çeşitliliği göz önüne alınarak diğer kesimlerden özellikle göçmenler arasından büyük isimler de verilmeli."
Raporda ayrıca Fransa’nın 200 yıllık sömürge tarihini anlatan 'Sömürgecilik müzesi' kurulması öneriliyor.
TEPKİ ÇEKECEK
Fransız toplumunda giderek artan islamofobi ve göçmenlere olan tepkilerin üzerine gelen radikal rapor, ocak ayından itibaren sert tartışmalara konu olacağa benziyor. Ancak bu riski alan hükümet de kaynayan banliyöler ve göçmen sorununa çözüm bulma zorunluluğunu hissediyor. Tepkileri öngören hükümet, resmi internet sitesinden, "Bu önerilerin hemen uygulamaya geçmeyeceğini, her birinin 2014’te başlayacak derin çalışma boyunca tartışılacağını ve fikir birliğiyle karar alacağını" açıkladı.