Güncelleme Tarihi:
FRANSA İnsan Hakları Ligi, Sınır Tanımayan Eğitim Ağı, Uluslararası Af Örgütü, Cimade Göçmen Destek Grubu ve Fransa Avukatlar Birliği temsilcileri Nice kentinde, Fransa’nın sığınmacıları iadesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Fransa Avukatlar Birliği Temsilcisi avukat Mireille Damiano, 11 Kasım’da 12 sığınmacı çocuğun koruma altına alınma başvurusu yaptığını ancak bu çocukların 8’inin başvurusu kabul edilirken, 4’ünün polis tarafından kanunsuz şekilde İtalya’ya iade edildiğini bildirdi.
SÜREÇ İSTİSMAR EDİLİYOR
Ertesi gün, 58 kişinin daha koruma başvurusunda bulunduğunu belirten Damiano, fakat bu sığınmacıların çoğunun ‘sürecin istismar edildiği’ iddiasıyla İtalya’ya gönderildiği kaydedildi. Nice Savcısı Jean-Michel Pretre, 13 Kasım 2015’te 130 kişinin hayatını kaybettiği ve terör örgütü DEAŞ’ın üstlendiği Paris saldırılarından sonra Fransa’ya yasa dışı yollarla girenlerin Fransa’ya girmiş olarak kabul edilmediğini ve ülkeye giren çocuk veya yetişkinlerin bir an önce iade edilmesi gerektiğini bildirmişti. Savcının bu açıklaması, sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden olmuştu. İtalya’nın Fransa sınırındaki Ventimiglia bölgesinde, aralarında pek çok çocuğun da bulunduğu yüzlerce sığınmacı Fransa’ya geçebilmek için bekliyor.
ÇOCUKLARI ZORLA ÇALIŞTIRIYORLAR
Öte yandan İngiliz Safe Passage UK isimli sığınmacı derneği, Jungle’dan tahliye edilerek Fransa’nın çeşitli bölgelerindeki sığınmacı merkezlerine gönderilen çocukların zorla çalıştırıldığını iddia etti. İngiliz The Guardian gazetesi, derneğin, merkezlerde birebir yaptığı görüşmelerde, çocukların çiftliklere gönderilerek süpermarketlerde satılmak üzere zorla elma toplatıldığını öğrendiğini yazdı.
ÇÜRÜK ELMALARI YİYORLAR
Gazetenin haberine göre, 18 yaş altı 33 ebeveynsiz çocukla görüştü ve çocuklar, Fransız yetkililerin kendilerini çalışmaya zorladığını kendilerinin de sınır dışı edilme korkusuyla işleri kabul etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Çocukların, günde ortalama 4 kilogram elma topladığı ve karınlarını da yalnızca çürük elmaları yiyerek doyurdukları belirtildi.
‘JUNLE’DA DAHA MUTLUYUZ’
Çocuklarla yapılan mülakatlarda, çocukların kendilerini yetişkin diğer sığınmacıların da kaldığı merkezlerde güvende hissetmediği ve hatta Jungle’daki kampta daha mutlu oldukları aktarıldı.
Fransa, İngiltere’de aileleri olan çocukları yasal olarak İngiltere’ye göndermek zorunda olsa da çocukların gönderimi konusunda prosedürün iki ülke arasında oldukça yavaş işlediği biliniyor.