Güncelleme Tarihi:
FRANSA on yıllardır gerçekleşen en büyük sokak olayları ile çalkalanıyor. Sabah saatlerinde Eyfel Kulesi ve diğer tüm turistik mekânların kapanmasıyla hayalet şehre dönüşen başkentte binlerce gösterici Zafer Takı Anıtı’nın çevresinde toplanarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikamet ettiği Elysee Sarayı’na doğru yürümek istedi. Champs-Elysees caddesindeki polis barikatına rağmen durmayı reddeden kalabalığa biber gazıyla müdahale edildi.
Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, ülke çapında 125 bin, başkentte ise 8 bin ‘sarı yeleklinin’ gösterilerinde yaklaşık 1400 kişinin gözaltına alındığını, 211 kişinin ise tutuklandığını duyurdu. Dün ülke çapında 90 bin, Paris’te ise 8 bine yakın polis eşi benzeri görülmemiş güvenlik önlemlerini uygulamak için sokaklara sevk edildi; eylemciler tarafından kullanılabileceği düşünülen inşaat alanlarındaki demir malzemeler ve sokak mobilyaları bile ortadan kaldırıldı. Polis, barikatlara direnen ve ‘Macron istifa’ sloganları atan göstericilere “Sizi ve güvenliğinizi korumayı taahhüt ediyoruz. Unutmayın ki, her üniformanın arkasında bir erkek ya da bir kadın var” anonsuyla karşılık verdi.
OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER
AP haber ajansı, olayları izleyen yabancı gazetecilerin basın kartlarını göstermelerine rağmen, biber gazından korunmak için kullandığı maske ve gözlüklere Fransız polisi tarafından el koyulduğunu duyurdu. Fransız polisinin gösterilere karşı aldığı olağanüstü güvenlik önlemlerinden bazıları ise başka kentlerden Paris’e kalkan trenlerdeki sarı yeleklilerin trenlerden indirilmesi oldu. Fransa’da kasım ortasında başlayan gösterilerde şu ana dek en az 4 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi de gözaltına alındı.
Paris’te Champs-Elysees Caddesi çevresinde geçen cumartesi düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda araçların ve çöp bidonlarının yakılması, iş yerlerinin yağmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin yükselmesi, kenti kaosa sürüklemişti. Gösterilerin kapsamını iyi hesap edemeyerek geçen hafta göstericilerin Zafer Takı Anıtı’na çıkması nedeniyle hükümet çevrelerince eleştirilen Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, hükümet karşıtı protestoların bir canavar oluşturduğunu söyledi.
SİZİ KURTARDIK
ABD Başkanı Donald Trump, dün Paris’teki gösteriler esnasında attığı tweet ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un uluslararası politikadaki kararlarını sertçe eleştirdi. Trump, “Paris Anlaşması, Paris için hiç de iyi işlemiyor. Halk büyük miktarda paraların, belki çevreyi korumaları için üçüncü dünya ülkelerine gönderilmesini istemiyor. ‘Trump’ı istiyoruz’ sloganı atıyorlar. Fransa’yı seviyorum” ifadesini kullandı. Trump, Haziran 2017’de ABD’nin de dâhil olduğu Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı almıştı. Nisan 2016’da kabul edilen Paris İklim Anlaşması, 195 ülke tarafından, uzun dönemde küresel sıcaklık artışının geri çevrilmesi ve sera gazı salınımının küresel seviye de azaltılması gibi hedeflere sahipti.
“ABD SİZİN İÇİN ORADAYDI”
Trump, kısa süre sonra attığı ikinci tweette ise “Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda Avrupa Ordusu fikri çalışmadı. Ancak Amerika sizin için oradaydı ve her zaman sizin için orada olacak. Sizden sadece NATO için adil payınızı vermenizi istiyoruz. ABD, Avrupa’yı korumak için çok daha büyük olan bütçesinin yüzde 4.3’ünü NATO’ya ayırırken, Almanya yüzde 1 ödüyor. Adalet!” ifadelerini kullandı. Trump, NATO ülkelerinin gayri safi milli hasılasının en az yüzde ikisini NATO’ya ayırmasını talep ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, son dönemde Avrupa ordusu fikrini gündeme getirmiş, Avrupa’nın ABD, Çin ve Rusya’dan korunmak için kendi ordusunu kurması gerektiğini söylemişti.
MACRON’A GÜVEN YOK
FRANSIZ hükümetinin, akaryakıt vergilerine zam yapılmasının ardından başlayan sokak hareketlerine cevaben zammı geri almasına rağmen gösterilerin azalmadan devam etmesine neden olarak Macron hükümetine duyulan güvensizlik duygusu gösteriliyor. Avrupa’nın en pahalı petrolünün tüketildiği Fransa’da 2019’da yürürlüğe girecek akaryakıt vergi zammından önce de yıl içinde birçok zam, başkent Paris’in dış mahallelerinde yaşayan ve işe araçlarıyla giden kişileri hâlihazırda oldukça zorlayan bir faktördü. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Fransa’da akaryakıta sürekli zam yapılması, Macron’un büyük şirketlere vergi indirimi yapma politikası ile büyük tezat içinde... Macron, göreve geldikten sonra 1 milyon 300 bin Euro’nun üzerinde varlığı olanlar için konulmuş Varlık Vergisi’ni kaldırmış, ancak öğrencilere kira yardımlarında kesinti yaparak ‘dar gelirli kitlenin’ belini bükmüştü.
TAVİZLER YETERLİ DEĞİL
Göstericiler, Macron hükümetinin göreve geldikten sonra izlediği politikaların eylemlerin ardından verilen tavizlerle silinemeyeceği görüşünde. Eylemcilerin talepleri arasında, daha düşük vergiler, daha yüksek maaş, ucuz enerji, daha iyi emeklilik şartları ve hatta Cumhurbaşkanı Macron’un istifası da bulunuyor.
BRÜKSEL’DE EN AZ 450 GÖZALTI
‘Sarı Yelekliler’ Belçika’nın başkenti Brüksel’de de sokağa indi. Ülkedeki ekonomik koşulları ve akaryakıt zamlarını protesto eden “sarı yeleklilere” Brüksel’in merkezinde polis müdahale etti. Gösterilerde en az 450 kişi gözaltına alındı. “Sarı Yeleklilerin” Türkiye’nin AB nezdinde Büyükelçiliği ve ABD’nin Belçika Büyükelçiliği arasında bulunan alt geçiti kapatmasının ardından polis müdahalesi geldi. Eylemcilerin, tünelde arabalarında seyahat halinde bulunan kişilere bagajlarından güvenlik için kullanılan sarı yelekleri çıkartıp giymelerini ya da arabalarının ön camından sergilemelerini dayattığı görüldü. Belçika Dışişleri Bakanlığı, önceki gün “sarı yelekliler”in Fransa’da düzenleyeceği gösteriler nedeniyle vatandaşlarına ülkeye seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulunmuştu.